Medeni yargılama hukuku perspektifinden kolektif tazmin
Collective redress in terms of civil procedure law
- Tez No: 930773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL HANAĞASI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kolektif Tazmin, Kolektif Menfaat, Topluluk Davası, Kitlesel Zarar, Dağınık Zarar, Collective Redress, Collective Interest, Class Action, Mass Loss, Scattered Loss
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 471
Özet
Türk hukukunda kolektif hukuki himayeye ilişkin olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 113'te düzenlenen topluluk davası açma imkânı, tazminat taleplerinin kolektif olarak ileri sürülebilmesine henüz izin vermemektedir. Bugün gelinen noktada hakların korunmasının sadece bireysel hukuki himayeyle olmayacağı; kolektif hukuki himayenin de tazmin boyutu olmadığında yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır. İşbu çalışma kapsamında ilk bölümde genel hatlarıyla kolektif hukuki himaye ve kolektif menfaat kavramları üzerinde durularak kolektif dava açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde kolektif zarar türleri ve bu zararların nasıl giderilebileceği farklı hukuk sistemlerindeki örnekleriyle incelenmiştir. Son bölümde ise Türk hukukundaki topluluk davası düzenlemesi ve bu düzenleme hakkında tartışmalı hususlar ile tazmin talepli topluluk davası için önerilerimiz yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkish law, the possibility to file a collective action under Article 113 of the Code of Civil Procedure regarding collective legal protection does not yet allow the compensatory collective redress. Currently, it is accepted that the protection of rights cannot be achieved solely through individual legal protection, and that collective legal protection is insufficient without a compensatory redress mechanism. Within the scope of this study, in the first section, the concepts of collective legal protection and collective interest are discussed in general terms and collective action is explained. In the second section, the types of collective damages and how these damages can be remedied are analyzed with examples from different legal systems. Lastly, the collective action regulation in Turkish law and the controversial issues about this regulation and our suggestions for the collective redress are included.