Validating I123 SPECT quantification using Monte Carlo simulation
Monte Carlo simulasyonu kullanarak I123 SPECT kantifikasyonunun dogrulanmasi
- Tez No: 930933
- Danışmanlar: PROF. DR. ALBERT GÜVENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: I-123 SPECT, Monte Carlo, Zubal fantom, SIMIND, OSEM, LEHR, Kantifikasyon Doğruluğu, I-123 SPECT, Monte Carlo, Zubal phantom, SIMIND, OSEM, LEHR, Quantification Accuracy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
I-123 Tek Foton Emisyon Bilgisayarlı Tomografi (SPECT) görüntülerinin doğru nicel analizi, nörolojik hastalıkların teşhisi ve izlenmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Bu çalışma, Zubal beyin fantomu ve SIMIND kullanılarak yapılan Monte Carlo simülasyonları aracılığıyla I-123 SPECT nicel doğruluğunu doğrulamak amacıyla iki gama kamerasının (A ve B) performansını karşılaştırmaktadır. OSEM tekniği, SPECT görüntülerini yeniden oluşturmak için kullanılmış ve belirli beyin bölgelerindeki ortalama aktivite konsantrasyonu ve standart sapmanın ölçülmesini sağlamıştır. Nicel doğruluk, iyileşme katsayısının (RC) hesaplanması ve beyincik, temporal lob ve parietal lob bölgelerindeki tutulumun hesaplanması ile değerlendirilmiştir. Bilinen aktivite konsantrasyonlarıyla sonuçların karşılaştırılması ve saçılma düzeltmesi, PVE ve kolimatör ayarlarının etkilerinin dikkate alınmasıyla simülasyonun doğruluğu değerlendirilmiştir. Sonuçlar, her iki kamera için de kabul edilebilir nicel hatalar olduğunu göstermektedir. Her iki kamera da I-123 görüntüleme için uygundur, ancak seçim, görüntüleme çalışmasının özel gereksinimlerine bağlı olabilir. Ayrıca çalışma, farklı görüntüleme parametrelerinin nicel doğruluğa etkilerini araştırarak, nörolojik görüntüleme bağlamında SPECT protokollerinin iyileştirilmesi için faydalı bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The accurate quantification of I-123 Single Photon Emission Computed Tomography (SPECT) is essential for the diagnosis and ongoing observation of neurological diseases. This work compares the performance of two gamma cameras (A and B) with the goal of validating the quantification accuracy of I-123 SPECT through Monte Carlo simulations with the Zubal brain phantom, using the SIMIND. The OSEM technique was utilized to rebuild the SPECT images, which allowed for measurements of the mean activity concentration and standard deviation in specific brain regions. The quantification accuracy was evaluated by calculating the recovery coefficient (RC) and computing the uptake in the regions of the cerebellum, temporal lobe, and parietal lobe. By comparing results with known activity concentrations and taking into account the impacts of scatter correction, PVE and collimator settings, the accuracy of the simulation was evaluated. The results show that quantification errors are acceptable for both cameras. Both cameras are suitable for I-123 imaging, but the choice may depend on the specific requirements of the imaging study. Further, the study explores into the effects of different imaging parameters on quantification accuracy, providing useful insights for enhancing SPECT protocols in the context of neurological imaging.