Ahmet Yüksel Özemre'nin hayatı ve tasavvuf düşüncesi
Ahmet Yüksel Özemre's life and sufi thought
  1. Tez No: 931011
  2. Yazar: HATİCE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED YUSUF AKBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Ahmet Yüksel Özemre, Tarikat, Mürşîd-i Kâmil, Sufism, Ahmet Yüksel Özemre, Order, Murshid-i Kamil
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmamızda Türkiye'nin ilk atom mühendisi kimliğiyle tanınan Ahmet Yüksel Özemre'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşü incelenmiştir. Özemre, çok sayıda eser telif etmiş ve öğrenci yetiştirmiş velud bir şahsiyettir. Akademik kimliği yurt içi ve yurt dışında pek çok kimse tarafınan bilinip takdir edilse de tasavvufî yönü büyük ölçüde mahfuz kalmıştır. Onun tasavvufî yönüne dair kaynaklarda fazla bilgi bulunmaması melâmi tavrı dolayısıyla kendi tercih ettiği bir durumdur. Özemre'nin telif ettiği kültür eserinde tasavvufî yönüyle ilgili bilgiler ilk defa gün yüzüne çıkmıştır. Halvetî- Uşşakî bir meşrebe ve Hamzavî- Melâmî bir neşveye sahip olduğu bu eserlerinde aşikâr olmuştur. Özemre çocukluğundan itibaren yaşadığı muhit ve babasıyla birlikte müdavimi olduğu attar dükkânının müdavimleri sayesinde tasavvuf kültürünü görerek ve yaşayarak yetişmiştir. Özemre'nin tasavvufî düşüncesi ağırlıklı olarak Kâmil Mürşîdin Portresi ve Kâmil Mürşîdlerin Mirası isimli eserlerinde yer almıştır. Çalışmamızda Özemre'nin satır aralarına sardettiği bilgiler ve kendisi hakkında yazılan yazılardan yola çıkarak onun tasavvufî yönü incelenmiştir. Bu bilgiler ışığında Özemre'nin çocukluktan âşina olduğu tasavvuf kültürünü dönemin şartlarına rağmen yaşamaya gayret ettiği, sözlü olarak çok fazla dile getirmese de davranışlarıyla tasavvufî hayatı yaşayarak aktardığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study, the life, works and Sufi view of Ahmet Yüksel Özemre, who is known as Turkey's first Atomic Engineer, are examined. Özemre is a prolific figure who has written many works and educated many students. Although his academic identity is known and appreciated by many people at home and abroad, his Sufi aspect has remained hidden at the same rate. The fact that there is not much information about his mystical aspect in the sources is a situation he preferred due to his melâmi attitude. In Özemre's cultural work, information about his Sufi aspect has come to light for the first time. It was evident in these works that he had a Halvetî-Ushshshakî attitude and a Hamzavî-Melâmî cheer. Özemre grew up seeing and experiencing the Sufi culture thanks to the neighborhood he lived in since his childhood and the regulars of the Attar Shop, where he was a regular with his father. Özemre's Sufi thought was predominantly included in his works titled Portrait of the Perfect Murshid and Legacy of the Perfect Murshid. In this study, his Sufi aspect is analyzed based on the information that Özemre hid between the lines and the articles written about him. In the light of this information, it was seen that Özemre tried to live the Sufi culture, which he was familiar with from childhood, despite the conditions of the period, and although he did not express it verbally much, he conveyed the Sufi life by living it through his behavior.