Yerel yönetimlerin resmi sosyal medya hesaplarının örgütsel imaj açısından değerlendirilmesi: Uşak Belediyesi örneği
Evaluation of social media accounts of local governments in terms of organizational image: The case of Uşak Municipality
- Tez No: 931041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT SİNAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel İmaj, Belediye, Yerel Yönetim, Sosyal Medya, İmaj, Organizational Image, Municipality, Local Government, Social Media, Image Key Words: Organizational Image, Image
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma yerel yönetim yapılanmalarından birisi olan Uşak Belediyesinin hedef kitlede olumlu bir örgütsel imaj oluşturabilmesi bakımından örgütsel sosyal medya platformları olan resmi ve onaylı X, Facebook ve Instagram hesaplarının kullanım şekli irdelenerek bu araçlar üzerinden yapmış olduğu paylaşımların ne denli önem arz ettiğini ortaya koymak ve bu platformların belediyenin örgütsel imajına etkilerini analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel analiz yöntemi kullanılarak Uşak Belediyesinin 01.01.2024-31.01.2024 tarihleri arasında örgütsel iletişimde aktif olarak kullanmış olduğu resmi ve onaylı X hesabı, Facebook ve Instagram hesaplarından paylaşmış olduğu gönderiler yükleme tarihlerine göre analiz edilmiş, tüm gönderiler kategorize edilerek yorumlanmış ve görsel-duysal içerikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre Uşak Belediyesinin sosyal medya platformlarını örgütsel iletişimde aktif olarak kullandığı ancak sosyal medyayı uzmanca yönetemediği, tek yönlü bir iletişim şeklinin olduğu, hedef kitleden geri bildirim almada yetersiz olduğu ve sosyal medya platformları üzerinden olumlu bir örgütsel imaj yönetimi gerçekleştirmede yetersiz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared in order to examine the use of official and approved X, Facebook and Instagram accounts, which are organizational social media platforms in terms of creating a positive organizational image of Uşak Municipality, one of the local government structures, in order to reveal how important the posts made through these tools are and to analyze the effects of these platforms on the organizational image of the municipality. Using the descriptive analysis method, which is one of the qualitative research methods, the posts shared by Uşak Municipality from its official and approved X account, Facebook and Instagram accounts, which it actively used in organizational communication between 01.01.2024-31.01.2024, were analyzed according to the upload dates, all posts were categorized and interpreted, and visual-emotional contents were examined. According to the findings obtained as a result of the study, it was determined that Uşak Municipality actively uses social media platforms in organizational communication, but it cannot manage social media expertly, has a one-way communication style, is insufficient in receiving feedback from the target audience and is insufficient in realizing a positive organizational image management through social media platforms.