Medya ve korku kültürü: COVİD-19 temalı kamu spotları örneği
Media and culture of fear: the example of COVID-19 themed public ads
  1. Tez No: 931040
  2. Yazar: GÜLFİDAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Korku Kültürü, Medya, Kamu Spotu, Covid-19, Culture of Fear, Media, Publıc Ads
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma Covid19 pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kamu spotlarını ele almak suretiyle buradaki video, metin ve görsellerle kelime ve kavramların anlamlarını belirleyerek çıkarımlar yapıp yorumlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda araştırmada nitel veri yöntemi olan içerik analizinden detaylı olarak yararlanılmaktadır. Çalışmada Covid19 sürecinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan kamu spotlarının korku kültürü ve risk toplumu kuramlarıyla ele alınarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda pandemi dönemindeki kamu spotlarının nasıl ele alınıp temalaştırıldığı üzerinde durulmuştur. Çalışmada Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi sürecinde yapılan kamu spotlarının genel bir çerçevede değerlendirilip, verilen mesajların içeriklerinin nasıl ele aldığı detaylıca incelenmiştir. Toplumdaki tüm bireyleri ilgilendiren konularda insanları bilgilendirip eğitmek amacında olan kamu spotlarında verilen mesajların ve kodların neler olduğu konusunda derinlemesine analiz, medya ve korku kültürü ilişkisine de ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make inferences and interpretations by determining the meanings of words and concepts with videos, texts and visuals by considering the public spots published by the Ministry of Health during the Covid19 pandemic process. In this context, content analysis, which is a qualitative data method, is used in detail. In the study, it is aimed to examine the public service announcements made by the Ministry of Health during the Covid19 process by addressing them with the theories of culture of fear and risk society. In this context, it was emphasized how the public service ads during the pandemic period were handled and thematized. In the study, the public service announcements made by the Ministry of Health during the pandemic process were evaluated in a general framework and how the content of the messages given was examined in detail. In-depth analysis of the messages and codes given in public service announcements, which aim to inform and educate people on issues that concern all individuals in society, will also shed light on the relationship between media and fear culture.