Modeling and simulation methods in power electronics and design and simulation of a shunt active power filter using MATLAB/SIMULINK
Güç elektroniğinde modelleme ve simulasyon metodları ve MATLAB/SIMULINK programıyla parallel aktif güç filtresi tasarımı ve simulasyonu
  1. Tez No: 93105
  2. Yazar: KAMİL ÇAĞATAY BAYINDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modelleme, Simulasyon, Güç Elektroniği, Anahtarlamalı Konverterler, MATLAB, SIMULINK, Aktif Güç Filtresi. VI, Modeling, Simulation, Power Electronics, Switching Converters, MATLAB, SIMULINK, Active Power Filter. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
oz GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE MODELLEME VE SİMULASYON METODLARI VE MATLAB / SIMULINK PROGRAMIYLA PARALEL AKTİF GÜÇ FİLTRESİ TASARIMI VE SİMULASYONU Bayındır, K. Çağatay Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muammer Ermiş Şubat 2000, 197 sayfa Bu yüksek lisans tezi iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm güç elektroniği uygulamalarına uygun olan modelleme teknikleri ve simulasyon metodlannın kapsamlı olarak incelenmesine ayrılmıştır. Modelleme ve simulasyon metodlan iki sınıfa ayrılarak incelenmiştir: Devre Formulasyonuna Dayalı Metodlar ve Devre Yönelimli Simulasyon Programına Dayalı Metodlar. Günümüzde eğilim daha çok Devre Yönelimli Simulasyon Programına Dayalı Metodlara olduğu için PSICE, SABER, KREAN, SIMPLIS, ATOSEC, EMTP, PSCAD / EMTDC, MATLAB / SIMULINK Power System Blockset simulasyon programlarının yetenekleri, sınırlamaları ve uygulama alanları ilk bölümde özellikle anlatılmıştır.Bir tek simulasyon ile birçok soruyu cevaplamaya çalışmak uzun hesaplama zamanına, doğruluğun azalmasına ve verimli olarak işlenebilecekten çok fazla bilgiyle karşıkarşıya kalınmasına sebep olduğundan, güç elektroniği devrelerinin modelleme ve simulasyonuna hiyrerarşik yaklaşım da ilk bölümde vurgulanmıştır. Tezin ikinci bölümü MATLAB / SIMULINK programıyla paralel aktif güç filtresinin tasarımı ve simulasyonunu ele almaktadır. Tasarım yaklaşımı tipik bir dağıtım şebekesinden doğrultucu trafosuyla beslenen 400 kVA'lık tam kontrollü köprü doğrultucu ele alınarak gösterilmiştir. Doğrultucu yük ve güç sistemi parametreleri için Türk endüstrisinde tipik olarak kullanılan değerler alınmıştır. Tasarım çalışması ara reaktörün indüktansınm, DC voltajın ve DC kapasitör kapasitansının hesaplanmasını içermektedir. Bu sistem parametreleri için ilk önce teorik tahmini değerler bulunmuş ve daha sonra aktif güç filtresinin performansı düzelene kadar simulasyon programı birçok kez çalıştırılarak optimum değerler belirlenmiştir. Aktif güç filtresinin simulasyonunda, kompanze edici referans akım sinyallerinin belirlemesinde Anlık Reaktif Güç Teorisine dayalı metod, voltaj beslemeli eviricideki IGBT'lerin ateşleme sıralarının belirlenmesinde histeri kontrol metodu kullanılmıştır. Uygulama için, soğutma sisteminin tasarımı ve güç yarıiletkenlerinin anma değerlerinin tesbiti SABER gibi başka bir simulasyon programı yardımıyla yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND SIMULATION METHODS IN POWER ELECTRONICS AND DESIGN AND SIMULATION OF A SHUNT ACTIVE POWER FILTER USING MATLAB / SIMULINK Bayındır, K. Çağatay M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof Dr. Muammer Ermiş February 2000, 197 pages This MSc thesis is composed of two parts. The first part is devoted to a comprehensive review of modeling techniques and simulation methods suitable for power electronics applications. Modeling and simulation methods are examined by classifying them in two groups: Circuit Formulation Based Methods and Circuit Oriented Simulation Tool Based Methods. Since the recent trend is towards the Circuit Oriented Simulation Tool Base Methods, capabilities, limitations and application areas of SPICE, SABER, KREAN, SIMPLIS, ATOSEC, EMTP, PSCAD / EMTDC, MATLAB / SIMULINK Power System Blockset are particularly emphasized in the first part. Hierarchical approach to modeling and simulation of power electronic circuits is also stressed in the first part. This is because making an 111attempt to answer many questions by one simulation method results in large computation time, loss of accuracy and an overwhelming amount of information which is difficult to digest. The second part of the thesis deals with the design and simulation of a shunt active power filter by the use of MATLAB / SIMULINK program. The design approach is illustrated by considering a 400 kVA six pulse, fully controlled bridge rectifier supplied from a typical distribution system via a rectifier transformer. Characteristic values for rectifier load and power system parameters are taken which are typical for Turkish industry. The design study covers the determination of inductance of interface reactor, DC bus voltage and capacitance. Initial estimation of these system parameters are found theoratically and then the optimum values are determined by running the simulation program several times until the performance of the active power filter becomes satisfactory. In the simulation of the shunt active power filter, compensating current reference signal is determined by Instantaneous Reactice Power Theory based method and switching patterns of IGBTs employed in the voltage source inverter are achieved by hysteresis control. The design of the cooling system and determination of power semiconductor ratings for implementation should be carried out by the use of a simulation tool such as SABER.