Amenability of Bolu-Çorak lignite to fossil resin flotation
Bolu-Çorak linyitinin fosil reçine flotasyonuna uygunluğu
- Tez No: 93104
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Fosil Reçine, Rezinit, Flotasyon, Çözücü Ekstraksiyonu, Linyit vı IX. lİMSKOĞMirfiM KDMJUf, Fossil Resin, Resinite, Flotation, Solvent Extraction, Lignite. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
öz BOLU - ÇORAK LİNYİTİNİN FOSİL REÇİNE FLOTASYONUNA UYGUNLUĞU Bayhanoğullanndan, Salim Murat Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu Aralık 2000, 38 sayfa Reçine bitkilerdeki salgıların katılaşmış şeklidir ve uçucu yağların kaybıyla sıvı salgının yoğunlaşması sonucu oluşur. Kömürdeki yan veya tam fosilleşmiş reçineler, fosil reçineler (rezinitler) olarak tanımlanırlar. Fossil reçineler, kömürleşmeyle aynı koşullarda bitki reçinesinden reçineleşme prosesiyle oluşurlar. Reçineleşme devam ettikçe gerekli yağlar kaybolur ve matriks oksidasyon ve polimerizasyon sonucu sertleşir. Liptinit grubuna bağlı bir maseral olan fosil reçineler sentetik polimerik camlarla özdeş mekanik, elektrik ve termal özelliklere sahip olan amorf polimerik camlardır. Kömürdeki fosil reçine kendine özgü kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı mürekkep, yapıştırıcı, lastik, cila, parlatıcı, boya,kaplama ve termoplastik endüstrilerinde sentetik reçineyle rekabet edebilmektedir. Buna ilaveten, termik santrallarda yakılan kömürün içindeki reçinenin alınması da ekonomik olarak ayrı bir gelir oluşturmaktadır. Bu sebeplerden dolayı kömürün içindeki fosil reçinenin alınması son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışmada önce 5 değişik bölgeden gelen kömür numunelerinin içerdikleri reçine miktarları çözücü ekstraksiyonuyla soxhlet cihazında saptanmıştır. Sonuçlara göre en yüksek reçine miktarına (3%) sahip Bolu Çorak linyit kömürü tüm çalışmada kullanılmak üzere seçilmiştir. Yapılan çalışmalarda flotasyon ve çözücü ekstraksiyonu Bolu Çorak kömürüne uygulanarak reçine elde edilmiştir. Flotasyon aşamasında, köpürtücü çeşitlerinin ve miktarlarının, flotasyon zamanının, pH değişiminin ve tane boyutunun flotasyon randımanı ve tenörü üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada, incelenen parametrelerin ışığında Bolu - Çorak linyitinden fosil reçinenin kazanımının, başarısız olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AMENABILITY OF BOLU - ÇORAK LIGNITE TO FOSSIL RESIN FLOTATION Bayhanoğullanndan, Salim Murat M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gülhan özbayoğlu December 2000, 38 pages Resin is a solidified and mainly amorphous product of secretions and excretions of plants, produced by condensation of a fluid on a loss of volatile oils. Semi fossilized or fossilized plant resin found in association with coal are defined as fossil resins (resinites). Fossil resins are formed by resinition process which can occur under the same conditions as coalification. As resinition continues, the essential oils are lost and the matrix hardens as a result of oxidation. IllFossil resins, a maceral belonging to liptinite group, are amorphous polymeric glasses with mechanical, dielectric and thermal features common to synthetic polymeric glasses. Since, the fossil resin in coal has specific chemical and physical characteristics it can compete with the synthetic resins in the market in ink, adhesive, rubber, varnish, enamel, paint, coatings and thermoplastics industries. In addition to this, extraction of fossil resin from coal burned in power plants will be an income to the economy. Because of these reasons extraction of fossil resin from coal has gained importance in recent years. In this study, first the resin contents of 5 different coal samples were determined by solvent extraction with a soxhlet device. Bolu Çorak lignite coal with 3 % resin content showed the highest content among the coal samples, therefore it was used as the sample in this study. Flotation and solvent extraction was applied to Bolu Çorak lignite coal in order to extract resin from coal. In flotation, effects of frother type and consumption, flotation time, pH and particle size on resin grade and recovery were examined. This study showed that the extraction of fossil resin from Bolu-Çorak lignite was found unsuccessful on the basis of the investigated parameters.