Akademisyenlerin beden dili kullanma farkındalığı: Kafkas Üniversitesi örneği
Academicians' awareness of using body language: The case of Kafkas University
- Tez No: 931092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLHAK ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Beden Dili, Proksemi, Kroksemi, Haptik, Kinezik, Body Language, Proksemia, Croxemia, Haptic, Knesic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Duygu, düşünce, fikir, bilgi vb. içeren mesajların ve iletilerin bir kaynaktan alıcıya doğru aktarım sürecini ifade eden iletişim olgusu, insan yaşamının en vazgeçilmez boyutlarından biridir. Bireyler ve toplumlar doğru iletişim potansiyeli ve kabiliyetleri sayesinde kendilerini yaşamsal anlamda gerçekleştirerek var olabilmektedirler. İletişim olgusu, bireyler arasında ve toplumsal anlamda sözel, görsel, metinsel vb. yollarla gerçekleşmektedir. İletişimin farklı tür ve boyutları, mesajın anlaşılması ve algılanması noktasında oldukça önem arz etmektedir. Literatürde iletişim sürecinin sözel olmayan boyutlarının, sözlü ve metinsel mesajlardan daha etkili olduğuna yönelik önemli bulgular mevcuttur. Sözsüz iletişim öğelerini ve beden dilinin unsurlarını etkili bir biçimde kullanmanın gerek kişilerarası iletişimde, gerekse de toplumsal etkileşimde son derece önemli olduğu kabul görmüş, bilinen bir gerçektir. Bu çalışma, sözsüz iletişimin en önemli boyutlarından biri olan beden dilinin, eğitim ve öğretim faaliyetleri özelinde anlam ve değerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Akademisyenlerin beden dili kullanma farkındalığını analiz etmeyi hedefleyen bu tezin evrenini Kafkas üniversitesi akademisyenler oluşturmaktadır. Örneklemi ise Kafkas Üniversitesi akademisyenleri içerisinden bilinçli örneklem ile belirlenen 211 akademisyen oluşturmaktadır. Anketler sonucunda elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiş ve elde edilen bulgular yorumlanarak konuyla ilgili betimsel bir çerçeve oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of communication, which refers to the process of transferring messages and messages containing emotions, thoughts, ideas, information, etc. from a source to a receiver, is one of the most indispensable dimensions of human life. Individuals and societies can exist by realising themselves in a vital sense thanks to their correct communication potential and capabilities. The phenomenon of communication is realised between individuals and socially through verbal, visual, textual, etc. ways. Different types and dimensions of communication are very important in understanding and perceiving the message. There are significant findings in the literature that non-verbal dimensions of the communication process are more effective than verbal and textual messages. It is an accepted and known fact that using the elements of nonverbal communication and body language effectively is extremely important in both interpersonal communication and social interaction. This study aims to reveal the meaning and value of body language, which is one of the most important dimensions of nonverbal communication, in terms of education and training activities. The universe of this thesis, which aims to analyze academics' awareness of using body language, consists of academicians from Kafkas University. The sample consists of 211 academicians determined by conscious sampling among Kafkas University academicians. The data obtained as a result of the surveys were analyzed with the SPSS program and a descriptive framework was created by interpreting the findings.