Wıttgensteın felsefesinde etik ve görme ilişkisi
Art as a language game in philosophy of Wittgenstein
- Tez No: 931091
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL CENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: WJttgensteJn, aspekt görme, kötülük, etJk Jstenç, yaşama bJçJmJ, Wittgenstein, aspect seeing, evil, the ethical will, ways of life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
WJttgensteJn'ın“İnsanlar JçlerJndekJ tüm kötülüklerJ körlük olarak değerlendJrebJlJrler”savını temele alan bu tezde, kötülük Jle körlük arasındakJ JlJşkJnJn nelJğJ sorgulanmıştır. Bu amaç özelJnde, tezde WJttgensteJn'ın hem erken hem de geç dönem felsefesJnde etJğJ görme Jle JlJşkJlendJrdJğJ JddJa edJlmJş ve etJkle JlgJlJ tartışmaların görme bJçJmlerJnJn ele alındığı psJkolojJ felsefesJnJ gerektJrdJğJ savunulmuştur. TezJn bJrJncJ bölümünde, WJttgensteJn'ın erken dönem felsefesJndekJ etJk ve görme JlJşkJsJ ele alınmıştır. Bu bölümde aşkınsal ve mutlak bJr anlama sahJp olduğunu söyledJğJ etJk JyJ'nJn Jstenç Jle JlJşkJsJne yoğunlaşılarak etJk JstencJn zorunluluğu tartışılmıştır. TezJn JkJncJ bölümünde, WJttgensteJn'ın geç dönem felsefesJnde dJlJn gramerJne, Jstence ve aspekt görmeye yönelJk sorgulamalarının ve JstencJn özgürlüğü üzerJne tartışmalarının, etJkle JlgJlJ düşüncelerJnde nasıl bJr dönüşüme neden olduğu ayrıntılı bJr bJçJmde serJmlenmJştJr. Bu bölümde WJttgensteJn'ın psJkolojJ felsefesJnde ele aldığı aspekt görme ve aspekt körlük kavramları JrdelenmJş ve kötülüğün aspekt körlükle JlJşkJsJ ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which takes Wittgenstein's assertion that“Human beings can regard all the evil within them as blindness”as its basis, the nature of the relationship between evil and blindness is questioned. To this end, the thesis argues that Wittgenstein, in both his early and late philosophy, associates ethics with seeing and contends that discussions on ethics require a philosophy of psychology that addresses forms of seeing. In the first chapter of the thesis, the relationship between ethics and seeing in Wittgenstein's early philosophy is elaborated. This chapter focuses on the relationship of the good, which he describes as transcendent and absolute, with the will, discussing the necessity of the will as the subject of the ethical. In the second chapter, the thesis details how Wittgenstein's investigations into the grammar of language, the will, aspect seeing and his discussions on the freedom of the will in his late philosophy have led to a transformation in his thoughts on ethics. This chapter explores Wittgenstein's concepts of aspect seeing and aspect blindness, revealing the relationship of evil to aspect blindless.