Development of a wing preliminary structural analysis code
Kanat ön yapısal analiz yazılımı geliştirilmesi
- Tez No: 93110
- Danışmanlar: DOÇ. YAVUZ YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: sonlu elemanlar modeli, yapısal analiz, kanat, modelleme vı, finite element modeling, structural analysis, wing, modeling IV 1C ^teffiÖ?lETİM sowpi nOKUWUfTASYON MB
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz KANAT ÖN YAPISAL ANALİZ YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ Süha Özgür DİNÇER Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yavuz YAMAN Kasım 2000, 1 1 1 sayfa Uçak tasarım sürecinin erken safhalarında, yapısal analiz yapabilme amacı ile bir yazılım paketi geliştirilmiştir. Paket hızlı ilk boyutlandırma çalışması yapacak ve bir uçağın sonlu elemanlar modeli oluşturulmadan önce kanat yapısal elemanlarının boyutlarını olabildiğince kesin olarak elde etmekte kullanılacaktır. Paket iki ana parçadan oluşmaktadır. İlk parça sonlu elemanlar modelini oluşturmak, ikinci parça ise yapısal analiz yapmak içindir. Programın ilk kısmı, kanadın dış geometri ve yapısal elemanlarının boyutsal bilgilerine göre kanadı modeller. Bu kısımda, ayrıca, programın ikinci parçası tarafından kullanılacak bazı veri dosyalan da oluşturulur. Programın ikinci kısmı, eleman kuvvetleri, düğüm noktası kuvvetleri, kayma gerilimleri gibi bilgilerin olduğu sonlu elemanlar analizi sonuçlarını alır. Buverileri işledikten sonra, burkulma, kolon (takviye çıtası) ve plaka eğilmesi ve nervür bükülmesi analizlerini yapar. Program ile örnek bir çalışma yapılmış, çalışmanın sonuçlan doğrulanmış ve çıktılar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A WING PRELIMINARY STRUCTURAL ANALYSIS CODE Süha Özgür DÎNÇER M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yavuz YAMAN November 2000, 111 pages A software package, which is to be used at the early design stages of an aircraft for structural analysis purpose, has been developed. The package will perform a rapid first sizing and will be used to obtain as precise as possible structural element dimensions before building the global finite element model of an aircraft. The package has two parts. The first one is for the development of finite element modeling and the other one is for structural analysis. The first part models the aircraft wing according to the wing external geometry and the structural elements dimension data. During this stage, the required data files for the second stage are also created. The second part takes the output of the first part, the element forces, grid point forces, and shear stresses of the finite element analysis. After 111processing those raw output data, the program performs an analysis as crippling, column (stringer) and plate combined buckling and rib bending analysis. A case study was performed and the validation of results was also done.