Coupling of GIS with a hydraulic model for flood inundation mapping
Coğrafi bilgi sistemlerinin ve bir hidrolik modelin taşkın haritalandırılması için entegrasyonu
  1. Tez No: 93111
  2. Yazar: VEYSEL İBRAHİM DOĞANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ÜNAL ŞORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Basma Alanları, Hidrolik Modelleme, Coğrafi Bilgi Sistemleri iv, Flood inundation maps, Hydraulic Modeling, Geographic Information Systems m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN VE BİR HİDROLİK MODELİN TAŞKIN HARİTALANDIRILMASI İÇİN ENTEGRASYONU Doğanoğlu, Veysel İ. Yüksek Lisans: İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez danışmanı: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Ortak Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nuri Merzi Eylül 2000, 109 sayfa HEC-RAS Hidrolik modeli ve CBS, AVRas adlı bir ara program kullanılarak Fethiye yakınlarındaki Çayboğazı havzasının taşkın davranışını ve taşkının olası yayılma alanlarınım çalışmak üzere entegre edilmiştir. Bölgenin geçmişte maruz kaldığı taşkınlar ve taşkın alanlarındaki yoğun yerleşim, çalışmada bu havzanın seçilmesinde etkili olmuştur. HEC-RAS kullanılarak değişik dönüş aralıklarına sahip taşkınların benzeşimi yapılmıştır. CBS yazılımları (Arc/Info and ArcView GIS) hidrolik modele veri sağlanmasında ve model sonuçlarının iki ve üç boyutlu olarak görüntülenmesinde kullanılmıştır. Modelin çıktıları olan su yüzü profilleri AVRas yardımıyla işlenerek su basma haritaları ve su derinliği gridleri elde edilmiştir. Bu çıktılar görselliklerinin yanısıra, taşkın zararlarının alansal değişimlerini gözönüne alabilmesiyle bu alanda daha önce yapılmış çalışmaları geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COUPLING OF GIS WITH A HYDRAULIC MODEL FOR FLOOD INUNDATION MAPPING Doğanoğlu, Veysel İ. M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Merzi September 2000, 109 pages A hydraulic model (HEC-RAS) and GIS are integrated using a developing interface program AVRas to study the flood behaviour and the possible extents of flood occuring at Çayboğazı basin, near Fethiye, Türkiye. The reasons for the selection of this basin are the historical floods in the region and urbanisation on the floodplains. Hydraulic model is run to simulate floods having different return periods. GIS software (Arclnfo and Arc View GIS) are used for hydraulic model input preparation (geometric data including cross-sections) and display of the model results on 2D and 3D. The outputs of the model (water surface profiles) are processed by AVRas to form flood inundation maps and water depth grids of each flood. These outputs are visually presentable and are developing the previous studies in this field by quantifying the spatial variability of flood hazard.