Seismic analysis and design of tunnel form buildings
Tünel kalıpla yapılan binaların sismik analizi ve dizaynı
- Tez No: 93109
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Shear walls, equivalent frame method, finite element method, lateral load concept, modal superposition technique, base shear, interaction diagram IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
V ? y OZ TÜNEL KALIPLA YAPILAN BİNALARIN SİSMİK ANALİZİ VE DİZAYNI DİKER, Yavuz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergin Atımtay Mayıs 2000, 136 sayfa Son yıllarda, özellikle nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, perde duvarlarla yapılan binalar ekonomik olmasından dolayı tercih edilmektedir. Bu sebeble, olası depremlerin bu binalar üzerindeki etkisinin ve binaların güvenirliğinin tam olarak bilinmesi büyük önem kazanmaktadır. Perde duvarlarla yapılan binalarda hem eksenel yükler hem de yatay yükler plan üzerinde uygun şekilde yerleştirilen perde duvarlarla taşınır. Perde duvarlar arasındaki gerekli etkileşim ise döşeme ve kısa kirişlerle sağlanmaktadır.Değişik duvar konfigürasyonuna sahip örnek binaların 3 boyutlu modelleri hem sonlu eleman hem de eşdeğer çerçeve metodlanyla incelenmiştir. Her iki yöntemle modellenen sistemlerin dinamik analizleri sonucunda elde edilen üst ötelenmeleri, periyotları, temel kesme kuvvetleri, ve toplam devrime momentleri karşılaştınlmıştır. Yapılan ön analizler sonucunda perde duvar yerleşim planlarından dolayı bazı yapıların birinci titreşim modu burulma olarak belirlenmiştir. Normal koşullarda binanın birinci modunun zayıf eksen doğrultusunda eğilme olarak ortaya çıkması beklenir. Birinci mod davranışı burulma olan örnek sistemler mod birleştirme ve 1997 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğinde tanımlanan eşdeğer yatay yük dağılımı yöntemleriyle ayrı ayrı incelenerek eşdeğer yatay yük dağılımı yönteminin perde duvarlı yapıların dinamik analizindeki uygunluğu araştırıldı. İki çok katlı binanın temel kesme kuvvetlerinin perdelere nasıl dağıldığı, bu dağılma oranın perde duvarlarının alanı ve eğilme rijitlikleriyle olan bağlantısı incelendi. Böylece kesme kuvvetlerinin dağılımı hakkında bir fikir elde edildi. Analizler sonunda elde edilen üst ötelenme, temel kesme kuvvetleri, periyotlar ve devrilme momentleri karşılaştırıldığında eşdeğer çerçeve yöntemi ve sonlu eleman yöntemlerinin uyuştuğu görülüyor. Yapıların birinci titreşim modu burulma şeklinde olsa da eşdeğer yatay yük yönteminin incelenen on katlı sistemlerde uygun sonuçlar verdiği görüldü. VI "EC YteMĞĞRETİM KDftl DOKÜMANTASYON MMfflZÂAyrıca bu tezde, birbirlerine 90 derecelik açılarla bağlı dörtgen duvarların oluştuduğu perde kesitlerinin eksenel yük ve dış merkezlik etkileşimim grafiksel olarak gösteren bir bilgisayar programı geliştirildi. Anahtar kelimeler : perde duvar, eşdeğer çerçeve metodu, sonlu eleman metodu, eşdeğer yatay yük yöntemi, mod birleştirme yöntemi, eksenel yük moment ilişkisi. vn
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC ANALYSIS AND DESIGN OF TUNNEL FORM BUDLDINGS DİKER, Yavuz M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin Atımtay May 2000, 136 pages During the last five decades, shear wall structures have been widely accepted as a rational and economical feature in the larger population countries. In the design of shear wall systems resistance against both vertical and lateral loads have been assigned to structural walls situated in proper positions. In these systems structural walls are connected with deep beams and flat slabs to satisfy adequate interaction. In this study, by taking the story plans as a base, computer analysis of tunnel form buildings with ten stories will be made by Finite Element Method and Equivalent Frame Method in order to make comparisons on improving the earthquake behaviour of tunnel form buildings. Preliminary computer analysis iiidemonsrates that; in the plan, first mode of the tunnel form buildings occurs under torsion effect as a result of wall location patterns. Under normal conditions it is expected that first mode to come out as a bending mode in accordance with the weak axis. Samples which have their first modes as torsion are analysed according to the modal superposition technique and equivalent lateral load procedure defined in 1997 Turkish Earthquake Code in order to investigate the validity of the equivalent lateral load procedure. Two multi-story structures are subjected to dynamic response spectrum. Resulting base shear force is distributed to each individual wall in proportion with the corresponding moments of inertia and wall area so as to gain know-how about the shear distribution along the base. The results of the analysis show that top displacements, sway profiles, periods, and base forces obtained from the analysis of the equivalent frame method agrees well with that obtained from the analysis of the finite element method. Altough torsion comes out as first mode of vibration, dynamic analysis results of samples with ten floor levels show that equivalent lateral load concept is valid. A computer program is developed to derive the relationship between axial load and eccentricty. Program enables to determine interaction diagrams for walls composed of several flanges and webs meeting each other at right angles.