Benlik saygısı ile sosyal anksiyete bozukluğunun ilişkisinde bilişsel çarpıtmaların ve duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolü
The mediating role of emotion regulation strategies and cognitive distortions in the relationship between self-esteem and social anxiety disorder
  1. Tez No: 931110
  2. Yazar: ZEYNEP DOĞRUEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU RAHŞAN ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik algısı, Sosyal anksiyete bozukluğu, Bilişsel çarpıtma, Duygu düzenleme, Self-perception, Social anxiety disorder, Cognitive distortion, Emotion regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı benlik saygısı ve sosyal anksiyete bozukluğunun ilişkisinde bilişsel çarpıtmaların ve duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolünü incelemektir. Araştırmaya 18-25 yaş arasında, Türkiye'de yaşayan üniversite öğrencileri katılmıştır. 63'ü erkek, 64'ü kadın olmak üzere toplam 127 kişi gönüllü katılım sağlamıştır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Bilişsel Çarpıtma Ölçeği, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği ve Duygu Düzenleme Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi içi SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. Araştırmada ölçeklere yönelik açımlayıcı faktör analizi ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Bu analizlerin doğrultusunda ölçeklerin orijinal yapı geçerlikleri doğrulanmakla birlikte güvenilir oldukları bulunulmuştur. Araştırma sonucunda bilişsel çarpıtmaların benlik saygısı ve sosyal anksiyete bozukluğunun ilişkisinde tam aracılık rolünü üstlendiği belirlenmiştir. Duygu düzenleme stratejilerinin, benlik saygısı ve sosyal anksiyete bozukluğunun ilişkisinde kısmi aracılık rolü üstlendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of cognitive distortions and emotion regulation strategies in the relationship between self-esteem and social anxiety disorder. The study included university students aged 18-25 living in Turkey. A total of 127 participants, 63 male and 64 female, voluntarily participated in the study. Participants completed the Demographic Information Form, Rosenberg Self-Esteem Scale, Cognitive Distortions Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale, and Emotion Regulation Scale. The data obtained were analyzed using the SPSS 22.0 program. Exploratory factor analyses and reliability analyses were conducted for the scales used in the study. Based on these analyses, the original construct validity of the scales was confirmed, and they were found to be reliable. The results of the study revealed that cognitive distortions fully mediate the relationship between self-esteem and social anxiety disorder. Additionally, emotion regulation strategies were found to play a partial mediating role in the relationship between self-esteem and social anxiety disorder.