Yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde hesperidin fitokimyasalı ile obetikolik asit kullanımının karaciğer yağlanması üzerine etkisinin incelenmesi
Assessment of the effects of hesperidin phytochemical and obeticholic acid use on fatty liver in high-fat diet fed mice
  1. Tez No: 931109
  2. Yazar: AYŞEGÜL SİVASLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı, Hesperidin, Obetikolik Asit, Farnesoid X Reseptör, Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, Hesperidin, Obeticholic Acid, Farnesoid X Receptor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hesperidin, inflamasyonu azaltarak non-alkolik yağlı karaciğer hastalığında (NAYKH) potansiyel bir ajan olarak görülmekte ve Smad3 yolaklarını etkileyerek karaciğer fibrozisinde rol oynayabilmektedir. Obetikolik asit (OKA) ise farnesoid X reseptörünü (FXR) aktive ederek safra asidi metabolizmasını ve inflamasyonu düzenleyen bir ilaç olup, NAYKH için araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı yüksek yağlı diyet (YYD) ile beslenen dişi C57BL/6J türü farelerde hesperidin ve/veya OKA uygulamasının vücut ağırlığı ve karaciğer sağlığı ile ilgili bazı parametrelere olan etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışmadaki ilk basamak hesperidin ve OKA'nın farelere uygulanması, ikinci basamak ise ötenazinin ardından dokularda analizlerin gerçekleştirilmesidir. Otuz altı adet, 6-8 haftalık dişi C57BL/J dişi fare, adaptasyon sürecinden sonra koruma ve iyileşme ana gruplarına ayrılmıştır. Koruma grupları hesperidin ve hesperidin+OKA uygulamalarının etkisini gözlemlemek için 2 alt gruba ayrılırken, iyileşme grupları hesperidin, OKA, hesperidin+OKA tedavileri için 3 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu her iki ana grup için ortak dizayn edilmiştir. Koruma gruplarına 10 hafta süresince YYD verilmiş ve eş zamanlı olarak hesperidin, hesperidin+OKA uygulamaları yapılmıştır. İyileşme grubundaki farelere ilk 10 hafta yalnızca YYD verilmiştir. Sonraki 10 haftada fareler YYD ile birlikte hesperidin, OKA, hesperidin+OKA tedavileri almıştır. Hesperidin 20 µM, OKA ise 5 mg/kg olarak haftada 1 kez enjekte edilmiştir. Tüm fareler, çalışma süresince fruktoz içeren su tüketmiştir (20 g fruktoz/100 ml su). 20 haftanın sonunda farelerden toplanan serumda FXR ve Smad3 protein düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Ayrıca farelerden karaciğer organları toplanmıştır. Karaciğerler homojenize edilip ardından protein ve RNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. İzole proteinlerden Smad3, FXR, ALT ve AST protein düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. RNA izolasyonunundan sonra reverse transkriptaz işlemi ile c-DNA elde edilmiştir. Ardından RT-PCR yöntemi kullanılarak Smad3 ve FXR gen ekspresyon düzeyleri ölçülmüştür. Çalışma sonunda hem koruma hem de iyileşme gruplarının karaciğer Smad3 düzeylerinde anlamlı bir fark gözlenmezken (sırasıyla p=0,122; p=0,114) FXR düzeyleri arasında fark bulunmuştur (sırasıyla p=0,004; p0,05). Hesperidin ve/veya OKA tedavileri kontrol gruplarına kıyasla umut vadeden sonuçlar oluştursa da daha yüksek doz ve daha uzun süre ile yapılan preklinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hesperidin, with its anti-inflammatory property, is a potential agent for non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and may influence liver fibrosis via Smad3 pathways. Obeticholic acid (OCA) regulates bile acid metabolism and inflammation through FXR activation and is under investigation for NAFLD. This study examines the effects of hesperidin and/or OCA on body weight and liver health parameters in female C57BL/6J mice fed a high-fat diet (HFD). Hesperidin and OCA were administered to 36 female C57BL/6J mice (6-8 weeks old), followed by euthanasia and tissue analysis. After adaptation, they were divided into protection and treatment groups. The protection groups were divided into two subgroups to observe the effects of hesperidin and hesperidin+OCA, while the treatment groups were divided into three subgroups for hesperidin, OCA, and hesperidin+OCA therapies. A control group was designed to serve both main groups. The protection groups were fed an HFD for 10 weeks while hesperidin or hesperidin+OCA was simultaneously administered. In the treatment group, mice were fed only an HFD for the first 10 weeks. During the subsequent 10 weeks, the mice were treated with hesperidin, OCA, or hesperidin+OCA along with the HFD. Hesperidin was administered at a dose of 20 µM, and OCA was administered via injection at 5 mg/kg once a week. All mice consumed fructose-containing water (20 g fructose/100 ml water) throughout the study. At the end of 20 weeks, FXR and Smad3 protein levels were measured in serum collected from the mice using the ELISA method. Additionally, liver tissues were collected from the mice. Liver tissues were homogenized, and protein and RNA isolations were performed. Smad3, FXR, ALT, and AST protein levels were measured in the isolated proteins using ELISA. After RNA isolation, reverse transcriptase reactions were performed to obtain c-DNA. Then, RT-PCR was used to measure Smad3 and FXR gene expression levels. At the end of the study, no significant differences were observed in liver Smad3 levels in both the protection and treatment groups (p=0.122 and p=0.114, respectively), whereas differences in FXR levels were found (p=0.004 and p0.05). Although hesperidin and/or OCA treatments showed promising results compared to the control groups, further preclinical studies with higher doses and longer durations are needed.