Manavgat Bozahmetli Yörükleri ağzı (Giriş-inceleme-metin-dizin)
Manavgat Bozahmetli Yorukları dialect (Introduction-review-text-index)
- Tez No: 931144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ OSMAN YALKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Türkiye Türkçesi ağızları, Bozahmetli Yörükleri, Yörük ağzı, Turkey Turkish, Türkiye Turkish dialects, Bozahmetli Nomads, Nomad dialect
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 641
Özet
Bu çalışmada, günümüzde bir kısmı Manavgat'a yerleşmiş olan Bozahmetli Yörüklerinin ağız özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Manavgat'ta yaşayan Bozahmetli Yörüklerinin ağızları lisansüstü düzeyde çalışılmamıştır. Bu sebeple yapılan çalışmada, Bozahmetli Yörüklerinin ağız özelliklerinin tespit edilerek diğer yörelerle benzer ve farklı yönlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ağız özelliklerinin belirlenebilmesi için araştırmaya kaynak olabilecek 17 mahalleden 40 metin derlenmiştir. Derlemeler, Türk Dil Kurumunca tavsiye dilen“Ağız Araştırmalarında Kullanılacak Fonetik Transkripsiyon Alfabesi”ndeki sistem örnek alınarak yazıya geçirilmiştir. Derlenen metinlerde yapılan ses ve şekil bilgisi incelemeleri sonucunda Bozahmetli Yörüklerinin ağız özellikleri belirlenmiştir. Manavgat Bozahmetli Yörükleri adlı bu çalışma;“Giriş”,“İnceleme”(Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sonuç),“Metin”ve“Gramatikal Dizin”bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the dialectal features of Bozahmetli nomads, some of whom have settled in Manavgat today. The dialects of Bozahmetli nomads living in Manavgat have not been studied at the postgraduate level. For this reason, the study aimed to determine the similarities and differences with other regions. As a result, 40 texts were compiled from 17 neighborhoods that could be a source for the research in order to determine the dialect characteristics. The compilations were transcribed by taking the system in the“Phonetic Transcription Alphabet to be Used in Dialect Research”, recommended by the Turkish Language Association as an example. As a result of the phonetic and morphological examinations made in the compiled texts, the dialect characteristics of Bozahmetli nomads were determined. This study called Manavgat Bozahmetli Nomads; it consists of“Introduction”,“Review”(Phonology, Morphology, Conclusion),“Text”and“Gramatical Index”sections.