Enhancement of noisy speech utilizing the Kalman filter
Gürültülü konuşmanın kalman süzgeci ile iyileştirilmesi
  1. Tez No: 93120
  2. Yazar: MURAT DEVİREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU, PROF. DR. METE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalman süzgeci, konuşma iyileştirme vı, Kalman filter, speech enhancement IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz GÜRÜLTÜLÜ KONUŞMANIN KALMAN SÜZGECİ İLE İYİLEŞTİRİLMESİ Deviren, Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete Severcan Eylül 2000, 55 sayfa Bu çalışma, gürültülü konuşmanın anlaşılabilirliğini arttıracak bir iyileştirme al goritmasının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Hem renkli hem de beyaz gürültü etkisi için geçerli olan, parametrik sinyal modeline dayalı bir algoritma gelişti rilmiştir. Konuşmanın seslilik yapısını farklı frekans bantlarında öne çıkartan bir konuşma modeli oluşturulmuştur. Konuşmanın uyarım sinyali peryodik ve gürültülü sinyal karışımı olarak ele alınmış ve karışım oranları farklı bant aralıkları için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Önerilen uyarım sinyal modeli ile konuşma için bir durum uzayı modeli oluşturulmuştur. Varsayılan model kullanılarak bir Kalman süzgeci tasarlanmış ve gürültülü gözlemlerden, temiz konuşma kestirilmeye ça-lışılmıştır. Sonuçlar, Kalman süzgeci ile iyileştirme yapan diğer algoritmalarla karşılaştırılmış, modellemenin ve kullanılan filtreleme algoritmasının etkileri tar tışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENHANCEMENT OF NOISY SPEECH UTILIZING THE KALMAN FILTER Deviren, Murat M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Mete Severcan September 2000, 55 pages The aim of this work is to develop an enhancement algorithm to increase the intelligibility of noisy speech. A parametric model based time domain algorithm is developed to filter out both white and colored noise interference. We devise a speech model that emphasizes the voicing characteristics in different frequency intervals. Excitation signal for speech is modelled as a mixture of periodic and white noise signals where the mixture proportions are calculated separately for different frequency intervals. Based on the proposed excitation model, we formu late a state space model for speech. The presumed speech model is then used to construct an optimal Kalman filter for estimation of clean speech from the noisy mobservations. The results are compared to other Kalman filter based speech en hancement algorithms. The effect of modelling and type of filtering is discussed.