Solute effects and optimization of water activity for the grawth of thermophilic fungi
Çözünür madde ve su aktivitesinin termofilik küflerin büyümesi üzerine etkisi
- Tez No: 93121
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. B. ZÜMRÜT ÖGEL, DOÇ. DR. ALEV BAYINDIRLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Torula thermophila, Humicola insolens, Thermomyces lanuginosus, su aktivitesi, katı hal fermentasyonu. vı BfiBtfîMANTASYON MERKEZİ, Torula thermophila, Humicola insolens, Thermomyces lanuginosus, water activity, solid substrate cultivation. IV
 - Yıl: 2000
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz ÇÖZÜNÜR MADDE VE SU AKTİVİTESİNİN TERMOFİLİK KÜFLERİN BÜYÜMESİ ÜZERİNE ETKİSİ Atik, Füsun Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Zümrüt ögel Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Alev Bayındırlı Eylül 2000, 79 sayfa Su aktivitesi, büyüme ortamının su potansiyeli ile çevredeki su buharı arasındaki dengeyi ve mikroorganizmaların büyüme için ihtiyaç duydukları kullanılabilir su miktarını tanımlar. Su aktivitesinin büyüme üzerindeki etkisi özellikle katı ortamdaki kültürlerde önem taşımaktadır. Bu çalışmada, biyoteknolojik önemi olan termofilik küfler olan Torula thermophila, Humicola insolens ve Thermomyces lanuginosus'un çimlenme ve büyümesi için gerekli olan su aktivitesinin optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Söz konusu küflerin büyümeleri, agar üzerinde oluşan kolonilerin çaplarının ölçülmesi ile takip edilmiştir. Ortamın su aktivitesinin ayarlanması için çözünür madde olarak sodyum klorür, gliserol ve polietilen glikol 200 kullanılmış ve bu maddelerin büyüme üzerindeki etkileri de araştırılmıştır.Büyümeleri için gerekli olan optimum ve minimum ozmotik basınç hesabına göre, T. thermophila ve H.insolens suya hassaslık özelliği gösteren“xerophobic”küfler olarak tanımlanırken, T. lanuginosus“xerotolerant”küf olarak belirlenmiştir. Çalışılan üç küfün büyümesi için gerekli olan optimum su aktivitesi 0,99 ve üzeri olarak bulunmuştur. Büyümenin gerçekleşebildiği minimum su aktivitesi T. lanuginosus için 0,91, T. thermophila için 0,98 ve H. insolens için 0,97 olarak belirlenmiştir. Su aktivitesinin doğrudan büyüme üzerindeki etkisi yanısıra, kullanılan çözünür maddelerin de büyüme üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. En yüksek büyüme hızları sodyum klorür eşliğinde elde edilmiştir. Buna karşılık, polietilen glikolun incelenen küflerin spor çimlenmesi ve/veya büyümesi üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTE EFFECTS AND OPTIMIZATION OF WATER ACTIVITY FOR THE GROWTH OF THERMOPHILIC FUNGI Atik, Füsun M.S. Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zümrüt B.Ögel Co-Supervisor:Assoc. Prof. Dr. Alev Bayındırlı September 2000, 79 pages Water activity is a concept which describes the equilibrium between the water potential of the media with the surrounding water vapor phase. It is also used for the description of water availability for the use of microorganisms. The effect of water activity on the growth of fungi is especially important in solid substrate cultivation systems. In this study, optimization of water activity for the germination and growth of three thermophilic fungi of biotechnological importance namely, Torula thermophila, Humicola insolens and Thermomyces lanuginosus, was investigated. The growth of fungi were determined on agar media by the measurement of colony diameter. For water activity adjustment three different solutes, namely glycerol, sodium chloride and polyethylene glycol 200 (PEG 200) were used and the effect of these solutes on the growth of fungi were detected. mT. thermophila and H. insolens were found to be xerophobic fungi being exteremely sensitive to the absence of water whereas T. lanuginosus was determined as a xerotolerant fungus according to the minimum and optimum osmotic potentials Q¥s) calculated as based on their growth. The optimum water activity for three fungi were found to be equal or above 0,99. The water activity minima for the growth of T. lanuginosus was 0,91, for T. thermophila 0,98 and for H. insolens 0,97. In addition to the effect of water activity on the growth of fungi, the solutes used for water activity adjustment were also effective on growth. Best growth rates were obtained with sodium chloride, while polyethylene glycol 200 (PEG 200) had a negative effect on the germination and/or growth of these fungi.