Single channel noisy speech enhancement based on spectral amplitude estimation methods
İzgesel genlik kestirimi tabanlı yöntemlerle tek kanal gürültülü konuşmanın temizlenmesi
- Tez No: 93135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konuşma iyileştirme, Akustik Gürültü Bastırımı, İzgesel Çıkarım, Sübjektif Dinleme Testleri, Sessizlik/Konuşma Detektörü vı, Speech Enhancement, Acoustic Noise Suppression, Spectral Sub traction, Subjective Listening Tests, Silence/Speech Detector IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz İZGESEL GENLİK KESTIRIMI TABANLI YÖNTEMLERLE TEK KANAL GÜRÜLTÜLÜ KONUŞMANIN TEMİZLENMESİ Demirkır, Cem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Eylül 2000, 85 sayfa Tek kanallı gürültülü konuşmanın iyileştirilmesi ağır akustik gürültülü ortam larda çalışan ses kodlayıcılarının sezgisel performanslarım arttırmaktadır. Bu gerçek, bir ses kodlayıcısma gelen gürültülü konuşmaya iyileştirme uygulayan bir gürültü ön işlemcisinin önemini ortaya koymaktadır. Böyle bir uygula mada kullanılabilecek konuşma iyileştirme yönteminin düşük hesaplama yükü ve etkin gürültü bastırma özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Kısa dönem izgesel genlik kestirimine dayanan yöntemler yeteri kadar düşük hesaplama yükü ve etkin gürültü bastırma özelliklerine aynı anda sahip olduklarından böyle bir uygulama için uygun bir çözüm sunmaktadırlar. Bu tez çalışmasında v ^gürültülü konuşmanın iyileştirilmesine ilişkin literatürde önerilmiş kısa dönem izgesel genlik kestirimine dayanan en önemli yöntemler gerçeklenerek perfor mansları kıyaslanmıştır. Dinlenerek yapılan kıyaslamalar sonucunda, yöntem olarak bu tür bir uygulama için logaritmik en küçük karesel ortalama hata yöntemi konuşma belirsizliğini de dikkate alarak kullanılmıştır. Bu yöntem klasik sabit kazanç alt limiti yaklaşımı yerine ortalama gürültü gücüne bağlı olarak değişen bir kazanç alt limiti yaklaşımı ile birlikte gerçeklenmiş ve TUBI- TAK/UEKAE tarafından kullanılan bir MELP konuşma kodlayıcısı üzerindeki performansı, konuşmaya ait sezgisel özelliklerin ölçüldüğü CVC ve MOS test leri ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SINGLE CHANNEL NOISY SPEECH ENHANCEMENT BASED ON SPECTRAL AMPLITUDE ESTIMATION METHODS Demirkır, Cem MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu August 2000, 85 pages Enhancement of noisy speech considerably improves the perceptual perfor mance (i.e. quality, intelligibility) of a speech coder, especially for harsh acoustic conditions. This fact emphasizes the importance of using a speech coder with a noise preprocessor to enhance the noisy input signal. A speech enhancement method which can be used in such an application should have low computational load and efficient noise suppression property. In this thesis work, most commonly used Short-Time Spectral Amplitude estimation based methods have been implemented and their performances were compared by informal listening tests. Logarithmic MMSE method which takes speech sig- iiinal uncertainty into account was evaluated as the most suitable solution for such an application. The performance of this method has been improved by employing a variable gain lower limit which depends on average noise power instead of classic constant lower limit approach. The effect of the implemented noise preprocessor on a MELP speech coder was evaluated by CVC and MOS tests to asses intelligibility, and quality, respectively, of the overall system.