Uçak kabin içi bakım atölyesinde iş sağlığı ve güvenliği yönetimi
Occupational health and safety management in aircraft cabin maintenance workshop
  1. Tez No: 931203
  2. Yazar: BAHATTİN KOCAMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Kabin İçi Bakım Atölyesi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Hava Aracı Bakımı, Cabin Interior Maintenance Workshop, Occupational Health and Safety, Aircraft Maintenance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Uçak kabin içi bakım atölyelerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetimi, havacılık endüstrisi için hayati bir öneme sahiptir. Bu çalışma, EASA, FAA ve SHGM onaylarını almış bir atölyede yürütülen gözlemlere dayanarak, çeşitli hizmetler sunan bir atölyenin iş sağlığı ve güvenlik prosedürlerini değerlendirir. Çevresel ve çalışan sağlığına öncelik veren, ISO 14001 ve OHSAS 18001 sertifikalarına sahip bu atölye, iş sağlığı ve güvenliği konularında dikkatli bir metodoloji uygular. Atölye, uyumsuzlukları belgelemek için gözetim tutanaklarını kullanır ve acil durum planları ile güvenli bir çalışma ortamı sağlar. Kimyasal, ergonomik, fiziksel ve mekanik risklere karşı alınan önlemler, işaretler ve levhalar aracılığıyla çalışanların bilgilendirilmesini ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasını teşvik eder. Bu önlemler, iş kazalarının önlenmesine ve çalışan sağlığının korunmasına yönelik olup, uçak kabin içi bakım atölyelerinde güvenli bir çalışma ortamının devamlılığını sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety management in aircraft cabin maintenance workshops is of vital importance in the aviation industry. This thesis is based on observations made in a workshop approved by EASA, FAA, and SHGM, and assesses the occupational health and safety procedures of a workshop that offers various services. Prioritizing environmental and employee health, the workshop holds ISO 14001 and OHSAS 18001 certifications and employs a careful approach to occupational health and safety issues. It uses surveillance records to document non-compliances and emergency plans to provide a safe working environment. Measures taken against chemical, ergonomic, physical, and mechanical risks, along with signs and placards, help to inform employees and encourage them to take necessary safety precautions. These measures, aimed at preventing workplace accidents and protecting employee health, contribute to the sustainability of a safe working environment in aircraft cabin maintenance workshops.