Effects of daylighting on the design of lighting systems
Gün ışığının aydınlatma sistemlerinin dizaynındaki etkileri
- Tez No: 93122
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Daylighting, dimmer, illuminance, cost. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz GÜN IŞIĞININ AYDINLATMA SİSTEMLERİNİN DİZAYNINDAKİ ETKİLERİ Atmaca, Serpil Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat Özay Mayıs 2000, 90 sayfa Bu tezde, bir ofisin gün ışığıyla ve yapay aydınlatmayla, ışıklandırma derecesini sürekli aynı seviyede tutulması incelenmiştir. Gün ışığı ve elektrik lambalarının aydınlatması bilgisayar yardımıyla hesaplanmıştır ve bulutlu bir hava varsayılmıştır. Gün ışığı yöntemi gün ışığının hesaplanmasında kullanılmıştır. Bir ofisin gün ışığıyla ve yapay ışıkla aydınlanması sonucu ortaya çıkan aydınlanma seviyesi fotosensorlar tarafından ölçmektedir. Nokta nokta hesaplama işlemi ters kare yöntemiyle odadaki yansıma da dahil edilerek yapılmıştır. Bu hesaplamalar doğrultusunda florasan lambalar loşlaştınlarak düzgün bir aydınlatma elde edilmeye çalışılmıştır. Kurulum ve işletim masrafları dahil edilerek sistemin mali analizi yapılmış sistemin kendini 4-5 yıl içinde karşılayacağı gözlenmiştir. Anahtar kelimeler : Gün ışığı, loşlaştuıcı, aydınlatma, bedel. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF DAYLIGHTING ON THE DESIGN OF LIGHTING SYSTEMS Atmaca, Serpil M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat Özay May 2000, 90 pages In this thesis, making uniform illuminance level of an office with daylight and artificial 1 ight is e xamined. D aylighting a nd nig ht 1 ighting is c alculated b y computer and is modelled for overcast sky and changes with location of the place of the office. Daylight factor method is used to simulate daylighting. Illuminance level of the office result of daylighting and artificial light is measured by photocells. Inverse square law is used to calculate artificial lighting illuminance. Then, fluorescent lamps are dimmed to obtain uniform office lighting. Cost analysis is done including installation and operation costs. There isn't any direct relation between systems installation costs and usage. System can compensate itself approximately in 4-5 years.