Investigation of the sediments of İzmir Bay: Trace elements
İzmir Körfezi sedimanlarının incelenmesi: Eser elementler
  1. Tez No: 93134
  2. Yazar: REFET SİNEM ATGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Surface sediments, trace elements, İzmir Bay, marine pollution, receptor modeling, factor analysis, absolute principal component analysis. IV, Yüzey sedimanlan, eser elementler, İzmir Körfezi, deniz kirliliği, alıcı ortam modellemesi, faktör analizi, mutlak değerli temel bileşenler analizi. vı 1ÜÜ iı ? vMM.ÛGk'^TM &k\ul-::/±j.3
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE SEDIMENTS OF IZMIR BAY: TRACE ELEMENTS Algın, Refet Sinem M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor Prof. Dr. Gürdal Tuncel August 2000, 156 pages Izmir Bay is highly polluted due to the wastes discharged from industries and the city of Izmir via streams and sewer outfalls located around the bay. Hence, concentrations of trace elements in the surface sediments of the bay were investigated to determine the pollution load of the bay and to estimate the contributions of these pollution sources to the total pollution level of the bay by receptor modeling based on Factor Analysis (FA) and Absolute Principle Component Analysis (APCA). The sediment samples were collected from 100 points in İzmir bay, 5 sewer outfalls and 6 stream outfalls discharging into the bay and analyzed by atomic absorption spectrometry (AAS) and X-Ray fluorescence spectrometry (XRF) for a total of 16 trace elements. Selected samples were also analyzed by instrumental neutron activation analysis (INAA) for 39 elements. AAS, XRF and INAA intechniques were compared and it was found that they agree fairly well for most of the elements studied. The concentrations of elements showed significant differences between inner, middle and outer bays with higher concentrations of anthropogenic elements in the inner bay. The distributions of the crustal enrichment factors also indicate the differences in the concentrations of the anthropogenic elements in different sources and different parts of the bay. The average concentrations of elements in different parts of the bay were compared with the NOAA standards and with literature data to assess the pollution level of the sediments. FA applied to data sets of inner bay and all bay by using the elemental ratios of some anthropogenic elements introduced to the environment via these pollution sources. As a result of FA, 5 factors two of which are anthropogenic oriented were obtained for both of the data sets. One of the anthropogenic sources is riverine factor and the other is sewer factor. APCA technique was also applied to these 5 factors and the quantitative contribution of each source to the metal pollution of the bay was determined.
Özet (Çeviri)
oz IZMIR KÖRFEZİ SEDIMANLARININ İNCELENMESİ: ESER ELEMENTLER Algin, Refet Sinem Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gürdal Tuncel Ağustos 2000, 156 sayfa İzmir Körfezi 'nin hızla kirlenmesine sebep olan endüstriyel ve kentsel atıklar körfeze dereler ve kanalizasyon borulanyla taşınmaktadır. Bu nedenle, yüzey sedimanlardaki eser element konsantrasyonları incelenerek körfezdeki kirlilik yükünün ve kirlilik kaynaklarının toplam kirliliğe katkısının faktör analizi ve mutlak değerli temel bileşenler analizine dayalı reseptör modellemesiyle hesaplanmasına çalışılmıştır. Körfezdeki çeşitli yerlerindeki 100 kadar noktadan, körfeze dökülen S kanalizasyon borusu ve 6 akarsu ağzından toplanan yüzey sediman örnekleri atomik absorpsiyon spektrometresi ve X-ışını floresansı teknikleriyle toplam 16 element için analiz edilmiştir. Seçilen bazı örneklerde nötron aktivasyon analiziyle 39 elementin tayini yapılmıştır. Bu üç tekniğin sonuçlan ortak elementler içinkarşılaştırılmış ve çoğu element için tekniklerin birbirine yakın sonuçlar verdiği görülmüştür. Antropojenik element konsantrasyonları iç körfezde daha yüksek olmak üzere elementlerin konsantrasyonları iç, orta ve dış körfezde çok belirgin farklılıklar göstermektedir. Zenginleşme aktörlerinin dağılım haritaları da antropojenik element konsantrasyonlarının kaynaklardaki farklılıklarını göstermektedir. Körfezdeki kirlilik seviyesinin değerlendirilmesi için bulunan konsantrasyonlar NO AA standartlarıyla ve literatürdeki diğer verilerle karşılaştınlmıştır. Kirletici kaynaklardan gelen bazı antropojenik elementlerin oranlan da kullanılarak iç körfez ve tüm körfez olmak üzere iki veri setine uygulanan faktör analizi sonucunda her iki veri seti için 5 tane faktör elde edilmiştir. Bu faktörlerden biri dereler diğeri de kanalizasyonlar olmak üzere ikisinin antropojenik kökenli olduğu bulunmuştur. Mutlak Değerli Temel Bileşenler Analizi de kullanılarak kirletici kaynakların toplam metal kirliliğindeki katkı paylan hesaplanmıştır.