İzmit körfezi sığ sismik çalışmalarının değerlendirilmesi ve Kuzey Anadolu fayı ile ilişkisinin araştırılması
The evaluation of shallow seismic studies in İzmit bay and relationship with North Anatolian fault
- Tez No: 151181
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDENİZ ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzmit depremi, İzmit Körfezi, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), Tektonik, Sığ Sismik, Izmit earthquake, Izmit bay, North Anatolian Fault Zone (NAFZ), Tectonic, Shallow seismic
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
11 ÖZET Türkiye 17 Ağustos 1999 yılında Marmara'nın Güneydoğusunda meydana gelen İzmit depreminden büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu büyük depremden bir ay sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ensötüsü'nün Piri Reis araştırma gemisiyle bir sığ sismik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı yapısal ve tektonik benzerlik ve farklılıkları incelemektedir. Bu amaçla yapılan bu çalışmanın sonuçlan 1994 yılında yine aynı hatlar üzerinde yapılmış olan sismik çalışmanın sonuçlarıyla karşılaştınlmıştır. îzmit körfezi sismik olarak Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) kontrolü altındadır. Bölgede releasing (genişleme) ve restraining (sıkışma) yapılarının etkisi mevcuttur. Bu yapısal etki KD-GB yönelimli sırtlan ve faylan oluşturmuştur. Faylanmalar ve sırtlar körfezdeki pull-apart yapılarını oluşturmada büyük rol oynamaktadır. Körfezde üç basenin varlığı mevcuttur. Bunlar İzmit (Doğu), Karamürsel (Orta) ve Batı basenleridir. Yapılan sismik çalışma sonucunda İzmit baseninde yoğun bir gaz varlığı tespit edilmiştir. Bu gazın basenin bazı alanlarında sedimentlerle örtüldüğü bazı alanlarında ise aktif fay tanklarından yüzeye çıkaktan gözlenmiştir. Aynca gazın neden olduğu akustik maskeleme nedeniyle penetrasyon fazla olmamaktadır. 1999 İzmit depremiyle oluşan yüzey kınğının tektonik olarak daha önce var olan aktif kuığı tekrar kırdığı ve meydana getirdiği yapısal değişimlerle de bu kınğm Çınarcık baseninin doğusuna kadar devam ettiği saptanmıştır. Çalışmada, Karamürsel baseninin orta kesiminin küçük bir alanında yüzeye kadar devam eden herhangi bir kırılma izine rastlanılmamıştır. Bu nedenle bu alan gelecek dönemler için olası bir sismik boşluk olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Turkey was greatly affected by Izmit earthquake which occurred in Southeast Marmara region on August 17, 1999. A month later from this big earthquake, a shallow seismic study was done by means of Piri Reis research vessel of Institue of Marine Sciences and Technology of Dokuz Eylül University. The main objective of this research is to investigate structural and tectonic similarity and differences. The results of this investigation made to that end were compared with the conclusions of seismic study which were constructed on the same lines in 1994. Izmit bay is seismically under control of North Anatolian Fault Zone (NAFZ£- The effect of releasing and restraining frames exists in the district. This structural influence constituted ridges and faults NE-SW orientation. Faults and ridges are of great significance in forming pull-apart structures. There are three basins in the gulf These are Izmit (east), Karamürsel (central) and western basins. As the result of seismic study performed, existence of an intense gas was detected in Izmit basin. It was observed that this gas was covered with sediments in some areas of basin or gone up surface from active fault fractures in also its other fields. Owing to acoustic masking effect of existing gas, penetration is not too much. It was determined that surface fracture occurred in Izmit earthquake in 1999 broke again the active fracture existing in the previous periods, which formed structural changes. It was observed that this fracture which was constituted with these variations has continued by east of Çınarcık basin. In the study, no fracture trace which continued to surface was not encounter in a small place of central part of Karamürsel basin. Therefore this region was thought as a possible seismic gap for next period.