Atrofik maksillada transnazal ve zigomatik implantların stres dağılımının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stress distribution of transnasal and zygomatic implants in atrophi̇c maxilla by finite element analysis
- Tez No: 931405
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN KAVAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, transnazal implant, zigomatik implant, sonlu elemanlar analizi, Atrophic maxilla, transnasal implants, zygomatic implants, finite element analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı ileri derece atrofik dişsiz maksilla modellerinde, zigomatik implantlara ve transnazal implantlara gelen stres dağılımının değerlendirilmesidir. Çalışmamızda farklı pozisyonlardan çıkarılan transnazal implantlara ve zigomatik implantlara gelen vertikal ve oblik kuvvetlerin implant üzerinde ve çevre kemikte oluşturduğu stresler değerlendirilmiştir. Çalışmamız; elde edilen verilerin ileri derecede atrofik dişsiz maksilla modellerinde uygulanacak olan implant tipi, cerrahisi ve konumunu planlarken kılavuz olması amacını taşımaktadır. Yöntem: Bu çalışmada model 1, model 2 ve model 3 olmak üzere ileri derece atrofik dişsiz maksilla modellerinde, 3 farklı türde implant planlaması yapılmıştır. Model 1'de maksillada 4 zigomatik implant, Model 2'de iki zigomatik implanta ek olarak 2 numaralardan çıkarılan 2 adet transnazal implant, Model 3'te ise iki zigomatik implanta ek olarak 3 numaralardan çıkarılan 2 adet transnazal implant yerleştirildi. Oluşturulan modellere 14-15-16 numaralı dişlerin santral fossalarından vertikal olarak 150'şer N olmak üzere toplam 450 N ve yine aynı dişlerin bukkal tüberküllerinden bukkalden palatinale oblik olarak 50'şer N olarak toplam 150 N ve 12 numaralı diş bölgesinden palatinalden bukkale doğru 50 N oblik kuvvetler uygulanmıştır. Çalışmada uygulanan kuvvetler ile modeller üzerinde sonlu elemanlar analizi yapılmıştır. Analizde, implantlar ve metal alt yapılardaki Von Mises stres değerleri ile zigoma ve maksiller kemikte oluşan maksimum ve minimum principle stres değerleri incelenmiştir. Bulgular: Farklı implant tedavi uygulama seçenekleri ile yapılan modellerdeki stres değerleri incelendiğinde, maksiller kortikal kemikteki maksimum ve minimum principle değerleri zigomatik kemikteki değerlerden fazla bulunmuştur. İmplantlardaki Von Mises stres değerleri genel olarak implantların boyun bölgelerinde biriktiği görülmüştür. Modeller karşılaştırıldığında, en az streslerin Model 3'te meydana geldiği tespit edilmiştir. Sonuçlar: İmplantlardaki ve metal altyapıdaki Von Mises stres değerleri göz önüne alındığında; maksiller spongiyoz kemikteki minimum ve maksimum principle stres değerleri, iki zigomatik implanta ek olarak 3 numaralardan çıkarılan transnazal implantın yani Model 3'ün daha avantajlı olduğu tespit edildi. Bununla birlikte sonlu elemanlar analizinde yansıtılamayan anatomik farklılıklar ve değiştirilemeyen mekanik faktörlerin çalışmanın sonucunu etkileyeceği, ek olarak transnazal implantlar için daha fazla araştırma gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the stress distribution on zygomatic implants and transnasal implants in severely atrophic edentulous maxilla models. In this study, the stresses on the implant and the surrounding bone caused by vertical and oblique forces on transnasal implants that are placed in different positions and zygomatic implants were analyzed. The obtained data is intended to be a guide for surgical practice when determining the implant type and position in the future studies. Methods: In this study, three different implant treatment plans were evaluated. In Model 1, four zygomatic implants were placed. In Model 2, two transnasal implants were placed in the region of the maxillary lateral teeth, along with two bilateral zygomatic implants. In Model 3, two transnasal implants were placed in the canine tooth region and two zygomatic implants were placed. A total force of 450 N (150 N for each tooth) was applied vertically from the central fossa of the right maxillary premolars and first molars. Additionally, total force of 150 N (50 N each) was applied obliquely from the buccal tubercles of the same teeth (from buccal to palatal), and another 50 N were applied obliquely from palatal to buccal in the region of the maxillary right lateral tooth. Finite element analysis was performed on the models to assess the effects of these forces. The analysis focused on Von Mises stress values in the implants and metal substructures, as well as the maximum and minimum principal stress values in the zygomatic and maxillary bones. Results: The stress values in models with different implant treatment options, the maximum and minimum principal stress values in the maxillary cortical bone were found to be higher than those in the zygomatic bone. The Von Mises stress values in the implants were generally concentrated around the neck regions. Among the models compared, the least amount of stress occurred in Model 3. Conclusion: Considering the minimum and maximum principal stress values in the maxillary cancellous bone, as well as the Von Mises stress values in the implants and metal frameworks, Model 3 proves to be more advantageous. However, it is important to note that anatomical differences and unchangeable mechanical factors, which cannot be reflected in finite element analysis, may influence the results of this study. Additionally, further research in the literature is needed regarding transnasal implants.