Generalized reliability model for local scour arround bridge piers of various shapes
Çeşitli şekillerdeki köprü ayakları etrafındaki yerel oyulma için genelleştirilmiş güvenilirlik modeli
  1. Tez No: 93145
  2. Yazar: İSMAİL ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reliability, Bridge Pier, Local Scour, Pier Shape, Resistance, Loading, Safety Factor, Return Period. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDEKİ KÖPRÜ AYAKLARI ETRAFINDAKİ YEREL OYULMA İÇİN GENELLEŞTİRİLMİŞ GÜVENİLİRLİK MODELİ Üstün, İsmail Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Danışmanı : Doç. Dr. A. Melih Yanmaz Ağustos 2000, 105 sayfa Köprü ayaklan ve kenar mesnetleri etrafındaki aşırı yerel oyulma köprü yıkılmasının ana nedeni olarak bilinmektedir. Köprü ayağı tasarımında oyulma olayının karmaşıklığı ve elde edilen parametreler içindeki belirsizliğin yüksek mertebede olması kaçınılmaz bir riske sebep olmaktadır. Bu çalışmada, şekillerine göre köprü ayağı etrafındaki yerel oyulmanın güvenilirliğinin değerlendirilmesi için statik yükleme-direnç yöntemine dayalı bir güvenilirlik modeli elde edilmiştir. Bu model, Çiçekdağ tarafından önerilmiş olan bir modelin geliştirilmiş halidir. Modelde, göreceli maksimum oyulma derinliği direnç, göreceli yaklaşım akım derinliği ve akım Froude sayısının doğrusal bileşimi de yükleme olarak kabul edilmiştir. Bir dizi laboratuvar ve prototip verisi sınanarak yükleme ve direncin bileşik olasılık yoğunluk fonksiyonu olarak iki parametreli lognormal olasılık yoğunluk fonksiyonuelde edilmiştir. Güvenilirliğin geniş bir aralıkta hesaplanmasıyla, güvenilirlik ile yükleme arasındaki ilişkiyi gösteren bağıntılar geliştirilmiştir. Modelin kullanımını göstermek amacıyla içeriğinde güvenilirlik ve emniyet faktörü arasında farklı dönüş aralıkları altında silindirik ve silindirik olmayan ayaklar için ilişkilerin elde edildiği pratik uygulamalar sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Güvenilirlik, Köprü Ayağı, Yerel Oyulma, Ayak Şekli, Direnç, Yükleme, Emniyet Faktörü, Dönüş Aralığı. VI“”TSSÜ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERALIZED RELIABILITY MODEL FOR LOCAL SCOUR AROUND BRIDGE PIERS OF VARIOUS SHAPES Üstün, Ismail M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. A. Melih Yanmaz August 2000, 105 pages Excessive local scour around bridge piers and abutments is known as a major mode in bridge failure. Complexity of the scouring phenomenon and high degrees of uncertainties in governing parameters lead to an unavoidable risk in bridge pier design. In this study, a reliability model based on static resistance-loading interference is developed for the assessment of reliability of bridge pier scour with respect to its shape. This model is based on the modification of the reliability model proposed by Çiçekdağ. In the model, the relative maximum scour depth and the linear combination of the relative approach flow depth and flow Froude number are accepted as the system resistance and external loading, respectively. By examining a set of laboratory and field data, the two-parameter bivariate log-normal distribution is found to represent the joint probability density function of the resistance and HIloading. As a result of evaluating the reliability values over a wide range of loading parameter, equations are obtained to relate reliability to loading. To demonstrate the use of the model, practical applications are presented in which relationships are obtained between reliability and safety factor for cylindrical and non- cylindrical piers under various return periods.