Environmentally responsive design in architecture with Ken Yeang's design agenda under focus
Çevreye duyarlı tasarım anlayışının Prof.Dr. Ken Yeang'ın mimari çalışmalarıyla birlikte incelenmesi
  1. Tez No: 93146
  2. Yazar: ERAY BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA ERKILIÇ, DOÇ. DR. F. NUR DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çevreye duyarlı tasarım, çevre, enerji, metod, bilgi, uygulama. vı, er design, environment, energy, awareness, methodology, knowledge, practise. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz ÇEVREYE DUYARLI TASARIM ANLAYIŞININ PROF. DR KEN YEANG'IN MİMARİ ÇALIŞMALARIYLA BİRLİKTE İNCELENMESİ Bozkurt, Eray Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mualla Erkılıç Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. F.Nur Demirbilek Aralık 2000, 145 sayfa Bu tez çalışması, mimarlıkta çevreye duyarlı tasarım konusunu incelemektedir. Günümüzde doğal çevre ve enerji sorunları dolayısıyla gereklilik ve zorunluluk haline gelen bu tasarım anlayışı, onu oluşturan çeşitli yönleri iie araştırılmıştır. Kaynaklardan yararlanılarak, artan önemine rağmen henüz geniş bir kitleye ulaşamamış bu olgu teorik olarak açıklayıcı bir sistem oluşturularak incelenmiştir. Malezya' nın başkenti Kuala Lumpur" da, yanında bir süre çalıştığım Prof. Dr. Ken Yeang' in çevreye duyarlı tasarıma yönelik mimari çalışmaları mimarın tasarım aşamalarında bu tasarım yöntemini nerede ve nasıl kullanabileceğinin araştırılmasında yol gösterici olarak teze dahil edilmiştir. Bu çalışmanın esas amacı, mimarlıkta çevreye duyarlı tasarım konusunu bilimsel bir araştırma ile incelemek olduğu kadar, bu tasarım yöntemini akademik ortamda teorik olarak inceleyerek mimarlığın topluma hizmetine ve mimarlık mesleğininuygulanmasına katkıda bulunmak amacında olan diğer çalışmalara yeni yaklaşımlar ve bilgiler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTALLY RESPONSIVE DESIGN IN ARCHITECTURE WITH KEN YEANG'S DESIGN AGENDA UNDER FOCUS Bozkurt, Eray M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mualla Erkılıç Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. F. Nur Demirbilek December 2000, 145 pages This thesis analyses environmentally responsive design (er design) in architecture. The issue, being increasingly relevant and rather compulsory due to problems faced in the natural environment and in energy, is examined through its constituent parts. Though still not influentially present in collective global consciousness, er design is nevertheless evaluated through a theoretically explanatory system of thought with the aid of various references. The environmentally responsive architectural works of Prof. Dr. Ken Yeang, with whom I worked in Kuala Lumpur, Malaysia, for some time, are integrated into the thesis with the aim of guiding the investigation into where and how an architect could employ this design method throughout a design process. The primary aim of this thesis is to analyse er design in architecture in a specific manner, in addition to being a contributor to all other academic works which intend to examine this design method in order to enhance architecture at the service of il^ ¥Mis®eiiinM mmmsociety, and to participate in influencing the application of the profession by presenting fresh thoughts and knowledge.