Türk Halk Oyunlarında karakter dans adımlarının bazı fiziksel uygunluğa etkisi
Effect of character dance steps in Turkish Folk Dances on some physical fi̇tness levels
  1. Tez No: 931467
  2. Yazar: FERHAT KARAÖNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ GÜÇLÜÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Oyunları, Karakter dans adımları, fiziksel uygunluk, Kırşehir yöresi, Antropometrik ölçümler, Folk Dances, Character dance steps, physical fitness, Kırşehir region, Anthropometric measurements
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma sekiz hafta süresince düzenli olarak yapılan halk oyunları antrenmanları içerisinde uygulanan Kırşehir yöresi oyunlarından belirlenen karakter dans adımlarının katılımcıların fiziksel uygunluğuna etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu ( erkek; n=10, yaş;11±08, kadın; n=10 yaş 11±08) olmak üzere toplamda 20 gönüllü oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü Gpower analizi ile belirlenmiştir. Kırşehir yöresi oyunlarından belirlenen karakter dans adımlarının katılımcıların fiziksel düzeylerine etkinliği araştırma konusudur. Deneysel araştırmada katılımcılara bazı fiziksel uygunluk testleri uygulanmıştır. Aerobik uygunluğun değerlendirilmesinde; Harvard basamak testi, kuvvetin değerlendirilmesinde; El kavrama testi ve bacak kuvveti testi, çevikliğin değerlendirilmesinde; T testi, denge performansının ölçümlerinde; Standing Strong ve filamingo denge testleri, anaerobik gücün değerlendirilmesinde ise Dikey Sıçrama testi uygulanmıştır. Tüm veriler IBM-SPSS 25 istatistik programında analiz edilmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular; Kırşehir yöresi oyunları içerisinden belirlenmiş karakter dans adımları ile yapılan antrenmanlarda, beş yıldır halk oyunları eğitimi alan orta öğretim düzeyindeki antrene edilen 11-14 yaş erkek ve kadın halk oyunları performans sporcularının aerobik kapasitelerinde, kuvvet değişkenlerinde ve çeviklik yeteneklerinde anlamlılık gözlemlendi ( p < α=0.05). Bu sonuçlar, seçilmiş karakter dans adımları çalışmalarının halk oyunları katılımcılarında fiziksel uygunluğu önemli ölçüde geliştirdiği gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to ascertain the impact of the character dance steps derived from Kırşehir region dances on the physical fitness of the participants, who were instructed in regular folk dance training for a period of eight weeks. The study sample consisted of 20 volunteers in total, comprising 10 males and 10 females. The mean age of the male group was 11.08 ± 0.80 years, while that of the female group was 11.08 ± 0.80 years. The sample size for the study was determined through a G*Power analysis. The present study examines the efficacy of character dance steps derived from Kırşehir region dances on the physical fitness of the participants. In the experimental phase of the study, a series of physical fitness tests were administered to the participants. The Harvard step test was used to evaluate aerobic fitness, the hand grip test and leg strength test to evaluate strength, the T-test to evaluate agility, the Standing Strong and filamingo balance tests to evaluate balance performance, and the vertical jump test to evaluate anaerobic power. All data were analysed using the IBM-SPSS 25 statistical programme. The findings of this study demonstrated a statistically significant difference (p < α=0.05) in aerobic capacity, strength variables, and agility abilities between male and female folk dance performance athletes aged 11-14 years old who have been trained in folk dance for five years and trained with character dance steps selected from Kırşehir region dances at the secondary education level. The results demonstrated that the selected character dance steps exercises markedly enhanced the physical fitness of the folk dance participants.