Pilates egzersizlerinin sedanterlerde sağlık inançları tutumu beden imajı ve vücut kompozisyonları üzerine etkisi
Effects of pilates exercises on health beliefs attitude, body image and body composition in sedentaries
  1. Tez No: 931468
  2. Yazar: SENA NUR YÜNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ GÜÇLÜÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: pilates, beden imajı, vücut kompozisyonu, sağlık, pilates, body image, body composition, health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, pilates egzersizlerinin sedanter bireylerde egzersize yönelik sağlık inançları tutumu, beden imajı algısı ve vücut kompozisyonları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma 24-55 yaşları arasında 30 kadın katılımcı ile yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü G-Power analizi ile belirlenmiştir. Katılımcılara toplam 12 hafta olmak üzere pilates grup egzersizleri yaptırılmıştır. Katılımcılarda vücut kompozisyonunun değerlendirilmesinin yanı sıra Egzersize Yönelik Sağlık İnançları Tutumu Ölçeği (SİÖ) ve Beden İmajı Ölçeği (BİÖ) kullanılmıştır. Anlamlı farklılıkların belirlenebilmesi için nonparametrik verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Kruskal-Wallis Testi ve ilişkisel hipotezleri test etmek için değişkenler arasındaki güçlü ya da zayıf ilişkileri belirleme amacıyla Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık değeri için .05 belirlenmiştir. Katılımcıların pilates egzersizi öncesi ve sonrası SİÖ ölçeğinde sağlığın gelişimi (z=-3.704, p05] ve sonrası [χ2 (sd= 4, n=30) = 4.607, p>05] anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Katılımcıların eğitim durumları ile SİÖ sağlığın gelişimi öncesi [χ2 (sd= 4, n=30) = 6.770, p > .05], ve sonrası [χ2 (sd= 4, n=30) = 3.190, p > .05] ; bilişsel sağlık öncesi [χ2 (sd= 4, n=30) = 5.859, p > .05], sonrası [χ2 (sd= 4, n=30) = 1.834, p > .05] ; devamlılık alt boyut öncesi [χ2 (sd= 4, n=30) = 8.335, p>05] sonrası [χ2 (sd= 4, n=30) = 1.870, p>05] arasında anlamlı farklılıklar gözlemlenmemiştir. Katılımcıların pilates egzersizi öncesi ve sonrası yağ oranlarında ise anlamlı farklılıklar saptanmıştır (z = -4.623, p < .001). Son olarak Korelasyon sonuçları incelendiğinde katılımcıların yağ oranlarına ait son ölçümleri ile ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görüldü (p>.05). Sonuç olarak, 12 haftalık pilates egzersizinin sedanter kadınlarda vücut kompozisyonu, egzersize yönelik sağlık inançları ve beden imajı algısında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farlılıklar görülmüştür. Bu sonuçlar pilates egzersizlerinin bireylerde gerek fiziksel uygunluk gerekse psikolojik iyileşmelerinde önemli ölçüde etkinliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of Pilates exercises on health beliefs attitudes towards exercise, body image perception and body composition in sedentary individuals. The study was conducted with 30 female participants between the ages of 24-55. The sample size was determined by G-Power analysis. The participants were made to do pilates group exercises for a total of 12 weeks. In addition to the evaluation of body composition, Health Beliefs Attitudes Towards Exercise Scale (SİÖ) and Body Image Scale (BİÖ) were used. In order to determine significant differences, Wilcoxon Signed Rank Test, Kruskal-Wallis Test were used in the analysis of nonparametric data and Spearman Correlation Analysis was used to determine strong or weak relationships between variables to test relational hypotheses. The significance value in the study was determined as.05. It shows that there is a significant difference in the health development (z=-3.704, p05] and after [χ2 (sd= 4, n=30) = 4.607, p>05] according to the participants' educational status. No significant differences were observed between the participants' educational status and the SCQ before [χ2 (sd= 4, n=30) = 6.770, p>.05], and after [χ2 (sd= 4, n=30) = 3.190, p> .05]; cognitive health before [χ2 (sd= 4, n=30) = 5.859, p>.05], after [χ2 (sd= 4, n=30) = 1.834, p>.05]; continuity sub-dimension before [χ2 (sd= 4, n=30) = 8.335, p>05] and after [χ2 (sd= 4, n=30) = 1.870, p>05]. There were significant differences in the participants' fat ratios before and after the Pilates exercise (z =-4.623, p .05). As a result, 12 weeks of Pilates exercise showed statistically significant differences in body composition, health beliefs about exercise and body image perception in sedentary women. These results reveal the significant effectiveness of Pilates exercises in both physical fitness and psychological improvements in individuals.