Constructed space in literature as represented in novels, a case study: The black book by Orhan Pamuk
Romanlarda temsil edildiği biçimiyle edebiyatta kurgulanmış mekan bir inceleme çalışması: Kara Kitap, Orhan Pamuk
- Tez No: 93148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. C. ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mekan, yer, temsiliyet, roman kurgulama, deneyim. IV, space, place, representation, novel, construction, experiment. iu
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz ROMANLARDA TEMSİL EDİLDİĞİ BİÇİMİYLE EDEBİYATTA KURGULANMIŞ MEKAN BİR İNCELEME ÇALIŞMASI: KARA KİTAP, ORHAN PAMUK Bolak, Beyhan Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Abdi Güzer Eylül 2000,101 sayfa Bu çalışma, romanlarda temsil edildiği biçimiyle mekan kavramına eleştirel bir bakış sunmayı amaçlar. Bu önerme, yazınsal mekanın, mekanı sorgulamak için gereken malzemeyi sağladığı inancıyla, mekan kavramının deneyimlerle nasıl nesnelleştiği üzerine geliştirilmiştir. Sözlü bir temsiliyet şekli olarak romanın bu amaca uygun bir araç olduğu düşünülmüştür. Bir durum çalışması olarak, Orhan Pamuk' un Kara Kitap' ı bir yerler sistemi olarak yaşanan mekanın bileşenlerine ilişkin bulgular incelenerek çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTED SPACE IN LITERATURE AS REPRESENTED IN NOVELS A CASE STUDY: THE BLACK BOOK BY ORHAN PAMUK Bol ak, Beyhan M. Ar eh., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Abdi Güzer September 2000, 101 pages This study intends to present a critical outlook to constructed“architectural”space in literature as represented in novels. With the belief that literary- space provides us with a material for questioning the space, this argument is developed on how the concept of space become concretized through experience. The novel as a verbal representation is thought to be a proper medium for this purpose. As a case study, The Black Book by Orhan Pamuk is studied by analyzing the findings of elements of lived space as a system of places.