The Stretching method and its support tool for weight assignment in multiple criteria decision making
Çok kriterli karar verme problemlerinde ağırlık belirleme için germe metodu
- Tez No: 93147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞULTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Ağırlık Belirleme, Kriter Sıralama, Germe Metodu, Yazılım Aracı vı
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME PROBLEMLERİNDE AĞIRLIK BELİRLEME İÇİN GERME METODU VE ARACI BOYACI, Nuri Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Halit OĞUZTÜZÜN Temmuz 2000, 112 Sayfa Germe Metodu olarak adlandırılan ve çok kriterli karar verme problemlerinde kriterlere dolaylı olarak ağırlık vermekte kullanılan bir metod geliştirilmiştir. Karar vericiler kriterleri bir dizi karşılaştırma operatörleri kullanarak ikili olarak (bütün kriter kombinasyonlarını karşılaştırmaya gerek olmadan) karşılaştırırlar. Bu durum, boncuklardan (kriterlerden) ve boncukları birbirine bağlayan yönlü lastiklerden (tercihlerden) oluşan ve lastiğin uzunluğu tercihin 'kuvveti' ile orantılı olduğu kabul edilen bir düzenek ile modellenen kriterlerin kısmi sıralanmasını sağlar. Lastiklerin tamamı gergin olacak şekilde gerdirildiğinde, kısmi olarak sıralanmış boncuklar doğrusal olarak sıralanırlar. Bu durumda kriterlere belli bir ölçeğe bağlı olarak ağırlıklar tahsis edilir.Metodu destekleyen bir yazılım aracı geliştirilmiştir. Yazılım aracı etkileşimlidir ve adım adım ilerlemeyi desteklemektedir. Kriterler hiyerarşik bir düzen içerisinde gruplanabilir ve her grup tek bir kritermiş gibi değerlendirilebilir. Düzeneğin ve o anki birleşik kısmi sıralamanın görüntülenmesi karar vericiye yapmış olduğu karşılaştırmanın etkilerini görmesini sağlar ve sezgilerine rehberlik eder. Türk Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi bilgisayar destekli subay-astsubay atamalarında bu metodun kullanımını denemeye başlamıştır. Alman ilk tepkiler memnuniyet vericidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRETCHING METHOD AND ITS SUPPORT TOOL FOR WEIGHT ASSIGNMENT IN MULTIPLE CRITERIA DECISION MAKING BOYACI, Nuri M.S., Department of Computer Engineering, Supervisor: Assist.Prof.Dr. Halit O?UZTÜZÜN July 2000, 112 pages A method, dubbed the stretching method, is proposed to assign weights implicitly to the criteria involved in a multiple criteria decision-making problem. Decision makers compare the criteria in pairs (not necessarily covering all combinations) by using an indexed family of comparison operators. This leads to a partial ordering of the criteria, which is modeled as a mechanism made up of beads (criteria) and directed strings (preferences) connecting the beads so that the length of a string is proportional to the“strength”of the preference. Stretching the strings so that they are all taut aligns all the beads, yielding a total ordering. Criteria are then assigned numerical weights with respect to a given scale. mA software tool based on the method has been developed. The tool is interactive and supports incremental development. The criteria can be grouped in a hierarchical fashion and a group can be treated as a single criterion. The visualization of the mechanism allows the decision maker to immediately see the effects of his comparisons and guide the process by his intuition. The Turkish Land Forces Personnel Assignment Department has started evaluating the method for computer-assisted officer assignments. Initial user feedback is encouraging. KEYWORDS: Multiple Criteria Decision Making, Weight Assignment, Criteria Ranking, Stretching Method, Software Tool IV