Medüller tiroid kanseri hastalarında nütrisyonel durumun değerlendirilmesi
Assessment of nutritional status in medullary thyroid cancer patients
  1. Tez No: 931523
  2. Yazar: ELİF SÜLÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KUBAT ÜZÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, diyare, medüller tiroid kanseri, beslenme durumu, onkoloji
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Medüller tiroid kanseri hastalarında beslenme durumu, yaşam kalitesi ve gastrointestinal semptomları değerlendirmek ve diyare ile malnütrisyon arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmamıza Kasım 2022 ile Mayıs 2023 arasında 36 medüller tiroid kanseri ve 38 kontrol olmak üzere toplam 74 hasta dahil edildi. Nütrisyonel durumun saptanması için nütrisyonel tarama ve değerlendirme araçları (“Malnütrisyon Tarama Testi”(MST),“Malnütrisyon Evrensel Tarama Testi”(MUST),“Hasta Odaklı Subjektif Global Değerlendirme”(PG-SGA) ve“Malnütrisyonda Küresel Liderlik Girişimi”(GLIM)) ve üç günlük besin tüketim kaydı; gastrointestinal semptomların değerlendirilmesi için Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği (GSRS) ve Bristol dışkı skalası ve yaşam kalitesine ilişkin bilgi edinmek için Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Örgütü (EORTC)-QLQ-C30 ölçeği kullanıldı. Ayrıca hastaların antropometrik ölçümleri alındı, vücut kompozisyonu BIA ile analiz edildi. Medüller tiroid kanseri hastalarında malnütrisyon oranı PG-SGA ve GLIM kriterleri ile sırasıyla %33,3 ve %44,4 saptandı. Beden kütle indeksi (BKİ), üst orta kol çevresi (ÜOKÇ), baldır çevresi, triseps deri kıvrım kalınlığı (TDKK), vücut yağ kütlesi ve vücut yağ oranı değerleri kontrol grubunda; toplam vücut su oranı ise medüller tiroid kanseri hastalarında yüksek bulundu (p150 pg/ml olan hastalarda nütrisyonel durum değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study conducted between November 2022 and May 2023, we investigated the nutritional status, quality of life, and gastrointestinal symptoms of patients with medullary thyroid cancer compared to controls and the relationship between diarrhea and malnutrition. A total of 74 participants were included, comprising 36 medullary thyroid cancer patients and 38 controls. Nutritional status was assessed using various tools including the Malnutrition Screening Tool (MST), Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA), and Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) criteria, alongside a three-day food record. Gastrointestinal symptoms were evaluated using the Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) and Bristol stool scale, while quality of life was assessed using the European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-Core 30 (EORTC QLQ-C30). The prevalence of malnutrition among medullary thyroid cancer patients was found to be 33.3% by PG-SGA and 44.4% by GLIM criteria.