2022 – 2024 yılları arasında sarıyer bölgesi veteriner kliniklerine getirilen pet hayvanlarının cerrahi hastalıklarının değerlendirmesi
Evaluation of surgical diseases brought to veterinary clinics in sariyer region between 2022 - 2024
- Tez No: 931561
- Danışmanlar: PROF. DR. LOĞMAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hastalık, Değerlendirme, Kedi, Köpek, Surgical disease, Evaluation, Feline, Canine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bağdat, S. 2022 – 2024 Yılları Arasında Sarıyer Bölgesi Veteriner Kliniklerine Getirilen Pet Hayvanlarının Cerrahi Hastalıklarının Değerlendirmesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2024. Bu çalışmada, 2022-2024 yılları arasında İstanbul ili Sarıyer ilçesindeki özel veteriner kliniklerine cerrahi müdahale gerektiren şikayetlerle getirilen kedi ve köpeklerin hastalık profilleri retrospektif olarak incelenmiştir. Araştırmanın materyalini toplam 1213 hasta oluşturmuş olup, bunların %46.3'ünü (n=562) kediler, %53.7'sini (n=651) köpekler oluşturmaktadır. Kedi ırklarından Scottish Fold, British Shorthair, Tekir ve Sarman; köpek ırklarından ise Pomeranian, Poodle, Cavalier King Charles, Chihuahua, Terrier, French Bulldog, Doberman, German Shepherd ve Golden Retriever ırkları değerlendirmeye alınmıştır. Cinsiyet dağılımı incelendiğinde, kedilerde %31.0 dişi, %69.0 erkek; köpeklerde ise %37.9 dişi, %62.1 erkek oranı tespit edilmiştir. Çalışmada en sık karşılaşılan cerrahi müdahaleler sırasıyla diş çekim ve temizlik (%23.3), kastrasyon (%18.3), kırık operasyonları (%10.6) ve patella luksasyonu (%10.4) olarak belirlenmiştir. Tür bazında incelendiğinde, kedilerde en sık uygulanan operasyonlar sırasıyla kastrasyon (%23.5), diş çekim ve temizlik (%15.3) ve kırık operasyonları (%13.0) olarak saptanmıştır. Köpeklerde ise diş çekim ve temizlik (%30.3), patella luksasyonu (%19.4) ve kastrasyon (%13.8) en sık gerçekleştirilen operasyonlar olarak belirlenmiştir. Önemli bulgular arasında, rinoplasti operasyonlarının özellikle brakisefalik ırklarda (Scottish Fold, British Shorthair ve French Bulldog) yoğunlaştığı, entropion vakalarının %77.9'unun kedilerde görüldüğü ve patella luksasyonu vakalarının tamamının köpeklerde, özellikle de Pomeranian (%38.1) ve Poodle (%29.4) ırklarında gözlendiği tespit edilmiştir. Kırık vakalarının %57'sini kediler oluştururken, bu oran köpeklerde %43 olarak belirlenmiştir. Üretratomi operasyonlarının tamamı erkek kedilerde, sistotomi operasyonlarının ise çoğunluğu (%63.4) dişi kedilerde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, İstanbul Sarıyer bölgesindeki veteriner kliniklerine getirilen kedi ve köpeklerin cerrahi hastalık profili ortaya konulmuş, ırk ve cinsiyete göre hastalık dağılımları belirlenmiştir. Bu veriler, bölgedeki veteriner hekimlere hasta popülasyonu ve karşılaşabilecekleri cerrahi vakalar hakkında önemli bilgiler sunmakta olup, koruyucu hekimlik uygulamalarının planlanmasına ve kliniklerin donanım ve uzmanlık ihtiyaçlarının belirlenmesine katkı sağlayabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bağdat, S. Evaluation of Surgical Diseases Brought to Veterinary Clinics in Sarıyer Region between 2022 - 2024. Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Veterinary Surgery, Master's Thesis, Van, 2024. In this study, the disease profiles of cats and dogs brought to private veterinary clinics in Sarıyer district of Istanbul province between 2022 and 2024 with complaints requiring surgical intervention were retrospectively analyzed. A total of 1213 patients constituted the material of the study, of which 46.3% (n=562) were cats and 53.7% (n=651) were dogs. Cat breeds included Scottish Fold, British Shorthair, Tabby and Sarman; dog breeds included Pomeranian, Poodle, Cavalier King Charles, Chihuahua, Terrier, French Bulldog, Doberman, German Shepherd and Golden Retriever. When the gender distribution was analyzed, 31.0% female and 69.0% male in cats and 37.9% female and 62.1% male in dogs were found. The most common surgical interventions in the study were tooth extraction and cleaning (23.3%), castration (18.3%), fracture operations (10.6%) and patella luxation (10.4%). When analyzed by species, the most common operations performed in cats were castration (23.5%), dental extraction and cleaning (15.3%) and fracture operations (13.0%). In dogs, tooth extraction and cleaning (30.3%), patella luxation (19.4%) and castration (13.8%) were the most frequently performed operations. Among the important findings, it was determined that rhinoplasty operations were concentrated especially in brachycephalic breeds (Scottish Fold, British Shorthair and French Bulldog), 77.9% of entropion cases were observed in cats and all patella luxation cases were observed in dogs, especially in Pomeranian (38.1%) and Poodle (29.4%) breeds. Cats accounted for 57% of the fracture cases, while this rate was 43% in dogs. All of the urethratomy operations were performed in male cats, while the majority of cystotomy operations (63.4%) were performed in female cats. As a result of the study, the surgical disease profile of cats and dogs brought to veterinary clinics in the Sarıyer region of Istanbul was revealed and the distribution of diseases according to breed and gender was determined. These data provide important information to veterinarians in the region about the patient population and the surgical cases they may encounter, and may contribute to the planning of preventive medicine practices and the determination of the equipment and expertise needs of the clinics.