Prostat kanserinde periprostatik adipoz doku ve subkutanöz yağlı doku kalınlığının tümör agressyonu ile ilişkisinin karşılaştırması
Comparison of the relationship between periprostatic adipose tissue and subcutaneous adipose tissue thickness with tumor aggression in prostate cancer
- Tez No: 931573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, MpMRG, PPADK, Subkutanöz yağlı doku kalınlığı, Prostate cancer, Mp-MRI, PPATT, Subcutaneous adipose tissue thickness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızda transrektal ultrason eşliğinde prostat biyopsisi yapılması planlan hastalarda multiparametrik manyetik rezonans (Mp-MRG) görüntülemede yapılacak periprostatik yağlı doku kalınlığı (PPADK) ve cilt altı yağ doku kalınlığının(SADK), hastalığın seyri ve ciddiyeti ile korelasyon kurularak; gereksiz biyopsilerden ve aşırı tedaviden kaçınabilme, doğru biyopsi kararı verebilme ve yüksek riskli prostat kanseri yakalayabilme konusunda bir parametre olarak kullanabilmeyi planladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde prostat biyopsisi yapılmış ve prostat kanseri tanısı konmuş, multiparametrik manyetik rezonans görüntülemesi olan 378 hasta dahil edilmiştir. Yaş, PSA, PSA dansitesi, prostat hacmi, Gleason ve ISUP skorlaması, D'Amico risk sınıflaması, PIRADS v2.1 lezyon skorlaması, subkutanöz adipoz doku kalınlığı ve periprostatik adipoz doku kalınlığı değişkenleri dataları kullanıldı. Bulgular: Hastalarımızın 141'i (%37,3) PIRADS 1-2-3, 237'si (%62,5) PIRADS 4-5'ti ve yüksek riskli PIRADS skorlarında istatistiksel anlamlı olarak artmış subkutanöz yağlı doku kalınlığı izlendi (p=0,022), periprostatik adipoz doku kalınlığında anlamlı fark görülmedi. ISUP skorları incelendiğinde 198 hasta (%52,4) ISUP 1 (klinik anlamlı olmayan kanser), 180 hasta (%47,6) ISUP≥2 (klinik anlamlı kanser) idi ve SADK klinik anlamlı kanser grubunda istatistiksel açıdan anlamlı artış göstermişti (p=0,022) yine bu grupta literatüre uygun olarak daha yüksek yaş, PSA ve PSA dansitesi olduğu görüldü (p=0,011, p=0,000, p=0,000). Biyokimyasal nüks riskine göre (D'Amico) düşük, orta ve yüksek riskli gruplarda PPADK ve SADK açısından anlamlı bir fark izlenmedi. Ürolog ve radyolog arasında PPADK ve SADK ölçümü yapıldığında SADK için sınıf içi korelasyon katsayısı 0,923 ile“mükemmel uyum”, PPADK için sınıf içi korelasyon katsayısı 0,761 ile“orta düzeyde uyum”olarak bulunmuştur. Sonuç: İnvaziv olmayan bir yöntem olan Mp-MRG'de kolaylıkla yapılabilecek bazı ölçümlerden prostat biyopsisi yapma kararı alma konusunda klinisyenlere yarar sağlayacak parametreler oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate the correlation between periprostatic adipose tissue thickness (PPATT) and subcutaneous adipose tissue thickness (SATT) measured in multiparametric magnetic resonance imaging (Mp-MRI) in patients scheduled for transrectal ultrasound-guided prostate biopsy. By doing so, we aimed to use these parameters to avoid unnecessary biopsies and overtreatment, make accurate biopsy decisions, and detect high-risk prostate cancer cases. Materials and Methods: A total of 378 patients who underwent prostate biopsy and were diagnosed with prostate cancer, with available multiparametric MR imaging, at our hospital, were included in the study. Data on age, PSA, PSA density, prostate volume, Gleason and ISUP scoring, D'Amico risk classification, PIRADS v2.1 lesion scoring, subcutaneous adipose tissue thickness, and periprostatic adipose tissue thickness were analyzed. Results: Among our patients, 141 (37.3%) had PIRADS 1-2-3 lesions, while 237 (62.5%) had PIRADS 4-5 lesions. A statistically significant increase in subcutaneous adipose tissue thickness was observed in high-risk PIRADS scores (p=0.022), whereas no significant difference was found in periprostatic adipose tissue thickness. When analyzing ISUP scores, 198 patients (52.4%) had ISUP 1 (clinically insignificant cancer), and 180 patients (47.6%) had ISUP≥2 (clinically significant cancer). SATT was significantly increased in the clinically significant cancer group (p=0.022). In this group, higher age, PSA, and PSA density were also observed, consistent with the literature (p=0.011, p=0.000, p=0.000). According to biochemical recurrence risk (D'Amico), no significant difference was found in PPATT and SATT among low, intermediate, and high-risk groups. When measurements of PPATT and SATT were compared between urologists and radiologists, the intraclass correlation coefficient (ICC) for SADK was 0.923, indicating“excellent agreement,”while for PPATT, it was 0.761, indicating“moderate agreement”. Conclusion: Measurements that can be easily performed in Mp-MRI, a non-invasive method, may provide useful parameters to assist clinicians in making biopsy decisions for prostate cancer.