Oturarak voleybol branşı 1. etap sporcularının problem çözme ve stres düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of problem solving and stress levels of sitting volleyball 1st stage athletes
  1. Tez No: 931705
  2. Yazar: AHMET TATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİHRAÇ KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybol, Problem, Stres, Oturarak Voleybol
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı Oturarak Voleybol branşı sporcularının problem çözme ve stres düzeylerini incelemek oluşturmaktadır. Bu iki durum arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı ve bu durumlarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmada nicel çalışma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonuna bağlı Oturarak Voleybol kulüplerinde lisanslı 17- 45 yaş aralığında 120 erkek ve kadın bedensel engelli sporcudan 96 sına ulaşılmıştır. Araştırmada katılımcıların problem çözme ve stres düzeylerini belirlemek için veri toplama aracı olarak ''Heppner Problem Çözme Ölçeği'' ve ''Algılanan Stres Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri analizi normal dağılım analizine göre belirlenmiştir. Kişisel bilgilere ait frekans ve yüzde analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılarak verilerin normal dağılım sergilediği veya sergilemediği test edilmiştir. Elde edilen verilerin +1,5 ve -1,5 aralığında olduğu ve verilerin normal dağılım sergilediği belirlenmiştir (Tabachnick ve ark., 2007). Bu sonuç sayesinde çalışma da frekans ve yüzde analizi, bağımsız değişken t testi, ANOVA analizi, Post Hoc testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlam düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Çalışmamızın sonucunda, cinsiyet, medeni durum, spor yaşı ve psikolojik destek alma değişkenlerine göre problem çözme ve stres ölçeklerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yaş değişkeninde 21-30 yaş grubunun algılanan stres düzeyleri diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bekâr katılımcıların algılanan stres puanları daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Meslek değişkeninde diğer meslek grubu katılımcıları kendine güvenli yaklaşımda anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Kronik veya psikolojik rahatsızlığı olanlar kaçıngan yaklaşımda anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Problem çözme ölçeği ve algılanan stres ölçeği arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the problem solving and stress levels of Sitting Volleyball athletes. It was examined whether there was a significant relationship between these two conditions and whether these conditions differ according to demographic characteristics. Quantitative study method was used in the research. The sample of the research was 96 out of 120 male and female physically disabled athletes between the ages of 17 and 45, who were licensed in Sitting Volleyball clubs affiliated with the Turkish Federation of the Physically Disabled. In the study,“Heppner Problem Solving Scale”and“Perceived Stress Scale”were used as data collection tools to determine the problem solving and stress levels of the participants. Data analysis was analyzed using SPSS 25.0 package program. Data analysis was determined according to normal distribution analysis. Frequency and percentage analysis of personal information was performed. In the analysis of the data, it was tested whether the data exhibited normal distribution or not by looking at the skewness and kurtosis values. It was determined that the data obtained was between +1.5 and -1.5 and that the data exhibited a normal distribution (Tabachnick et al., 2007). Thanks to this result, frequency and percentage analysis, independent variable t test, ANOVA analysis, Post Hoc test and Pearson correlation analysis were used in the study. The statistical significance level was determined as 0.05. As a result of our study, no significant difference was found in problem solving and stress scales according to gender, marital status, sports age and psychological support variables. In the age variable, it was determined that the perceived stress levels of the 21-30 age group were higher than other age groups. It was found that single participants had higher perceived stress scores. In the occupation variable, a significant difference was detected in the self-confident approach of the other occupational group participants. A significant difference was detected in the avoidant approach of those with chronic or psychological illness. No significant relationship was found between the problem solving scale and the perceived stress scale. Keywords : Aggression, Anger, Volleyball, Wheelchair