Hegel'in tinin fenomenolojisi'nde bilinç ve öz-bilinç diyalektiği üzerine bir inceleme
An examination of the dialecticsof consciousness and self- consciousness in the Hegel's phenomenology of spirit
- Tez No: 931780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA ERDAĞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tinin Fenomenolojisi, diyalektik, bilinç, öz-bilinç, öz-bilincin özgürlüğü, Phenomenology of Spirit, dialectic, consciousness, self-consciousness, self-consciousness's freedom
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Özet Fenomenoloji, Hegel'in 1807 yılında Napolyon savaşlarının ortasında Jena'da yazılan ve ona filozof ünvanını kazandıran ilk büyük eseridir. Hegel, uzun bir zaman bir felsefi sistem ve bu sisteme giriş olarak Fenomenoloji tasarısı üzerinde çalışmaktadır. İlk tasarıda Fenomenoloji'yi“bilincin deneyiminin bilimi”olarak adlandırır. Ancak ölümünden önceki gözden geçirmede bu başlığı değiştirerek Tinin Fenomenolojisi adını kullanır. Tinin Fenomenolojisi, bilincin deneyiminin bilimi olarak bilincin oluş diyalektiğine işaret eder. Bilincin oluş diyalektiği, bilincin kendini kendi düşünmesine nesne alması (refleksiyon) anlamına gelir. Bu diyalektik ile bilinç, doğal bilinçten mutlak bilgiye (das Absolute Wissen) doğru diyalektiğe gönderir. Ancak bu tasarı, savaşın ve Hegel'in kişisel sorunlarının baskısı altında gerçekleşir. Bu sorunlar, tasarının arzu edildiği gibi gerçekleşmesini engelleyen nedenlerden bazılarıdır. Hegel'in ne yapması gerektiği konusunda net bir fikre sahip olmaması da bu olumsuz sonuca katkıda bulunur. Bu koşullar altında yayınlanan Fenomenoloji, hem içerik hem de yapısal açıdan tutarsızlık eleştirilerine maruz kalır. Orijinal tasarının gerçekleşmemesi nedeniyle Fenomenoloji,“kendine özgü bir eser”olarak kalır.“Bilim sistemine giriş”tasarısının arzu edildiği gibi gerçekleşmemiş olması Fenomenoloji'nin Hegel için önemini kaybettiği şeklinde yorumlanır. Ancak eleştiriler, sadece bu tasarının gerçekleşmemiş olması ile sınırlı kalmaz; Fenomenoloji'nin içerik ve yapısal açıdan tutarsız olduğu iddialarını da içerir. Bu eleştiriye göre, Fenomenoloji hem yapısal hem de içerik olarak bütünlükten ve tutarlılıktan yoksundur. İlk tasarıda Fenomenoloji,“bilinç”ve“öz-bilinç”bölümlerinden oluşur. Bu çalışma, bu bağlamda“bilinç”ve“öz-bilinç”bölümlerine odaklanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phenomenology is Hegel's first major work, written in 1807 in Jena amidst the Napoleonic Wars, which earned him the title of a philosopher. Hegel had been working for a long time on a philosophical system and on Phenomenology as its introduction. In his initial draft, he referred to Phenomenology as the“science of the experience of consciousness.”However, in his review before his death, he revised this title to The Phenomenology of Spirit. The Phenomenology of Spirit points to the dialectic of the formation of consciousness as the science of the experience of consciousness. The dialectic of the formation of consciousness means that consciousness takes itself as an object of its own thinking. Through this dialectic, consciousness transitions from natural consciousness to absolute knowledge. However, this project was undertaken under the pressure of the war and Hegel's personal issues. These issues were among the reasons preventing the project from being realized as desired. Hegel's lack of a clear idea of what he needed to do also contributed to this unfavorable outcome. Under these circumstances, the Phenomenology, as it was published, faced criticism for inconsistencies both in content and structure. Due to the unrealized original draft, Phenomenology remains a“distinctive work”in its own right. The failure of the“introduction to the system of science”project to be realized as desired has been interpreted as diminishing the importance of Phenomenology for Hegel. However, the critiques were not limited to the failure of this project; they also included claims that Phenomenology was inconsistent both in content and structure. According to this critique, Phenomenology lacks coherence and consistency both structurally and content-wise. In its initial draft, Phenomenology consisted of the sections“consciousness”and“self-consciousness.”This study will focus on the sections“consciousness”and“self-consciousness”in this context.