Supraspinatus kas tendonunun eklem yüzeyi ile ilişkili parsiyel yırtıklarında PRP uygulama etkinliğinin MR Artrografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of PRP application efficacy in partial tears of the supraspinatus muscle tendon associated with the articular surface with MR Arthrography
  1. Tez No: 931926
  2. Yazar: MUHAMMET FURKAN DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR YILMAZ ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: PRP, Manyetik Rezonans Artrografi, Rotator Kaf Yırtık, PRP, Magentic Resonance Arthroghraphy, Rotator Cuff Tear
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Rotator kaf patolojileri omuz ağrılarının büyük çoğunluğunun etyolojisinde rol oynar. Bu patolojiler içerisinde supraspinatus tendon yırtıkları güncel pratikte önemli yer tutmaktadır. Tedavide konservatif izlem, fizyoterapi ve cerrahi operasyonları da içeren yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı eklem yüzeyi ile ilişkili kısmi supraspinatus tendon yırtığı olan hastalarda PRP (Trombositten zengin plazma) ile fizyoterapi etkinliğini, sadece konservatif fizyoterapi uygulanan kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Ağustos 2023 – Eylül 2024 tarihleri arasında. 25-65 yaş aralığında en az 3 aydır devam eden omuz ağrısı olan ve travma, kronik hastalık ve/veya etkilenen ekleme ait cerrahi tedavi öyküsü olmayan, supraspinatus tendonunda kısmi yırtıklı toplam 51 hasta (n=31 olgu ve n=20 kontrol grubu) dahil edildi. Tüm hastalara tanıyı doğrulamak için MRA yapıldı. MRA'da izole supraspinatus tendon yırtığı olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar ortopedi kliniğiyle ortak değerlendirildi konservatif tedavi planlanan hastalar iki gruba ayrıldı. Bu hastalardan kontrol grubu yalnızca fizik tedavi egzersizleri ve medikal tedavi, diğer grup ise ek olarak ultrason eşliğinde iki doz PRP tedavisi aldı. Fizik tedavi tüm hastalara standart protokolde uygulandı. Hastalarda tedavi öncesi ve sonrası Manyetik Rezonans Artrografi görüntülemesi ve klinik ölçümler VAS, CSS ve ASES ölçümleri yapıldı. Yırtık volümleri ve klinik ölçümler tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda kontrol grubuna kıyasla PRP tedavisi alan grupta tendon yırtık volümlerinde belirgin azalma izlendi (p=0,007). Hastaların klinik değerlendirilmesinde VAS, CSS, ASES skorlarında her iki grupta da anlamlı iyileşme izlendi. CSS skorlarının değerlendirmesinde, PRP tedavisi alan grupta kontrol grubu ile kıyaslandığında tedaviye daha iyi yanıt verildiği izlendi (p=0,001). Sonuç: Supraspinatus parsiyel tendon yırtık tedavisinde PRP ve fizik tedavi kombinasyonunun, yalnız fizik tedaviye göre radyolojik ve klinik iyileşmede daha etkili olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Rotator cuff pathologies play major role in the etiology of shoulder pain. Among these pathologies, supraspinatus tendon tears have an important place in current practice. Treatment includes conservative monitoring, physiotherapy and surgical operations. The aim of this study is to compare the effectiveness of physiotherapy with PRP (Platelet Rich Plasma) treatment in patients with partial supraspinatus tendon tears related to the joint surface with the control group that received only conservative physiotherapy. Materials and Methods: Between August 2023 and September 2024, 51 patients (n=31 PRP treatmant group and n=20 control group) aged between 25 and 65 who have partial tear in the supraspinatus tendon and shoulder pain lasting at least 3 months and no history of trauma, chronic disease and/or surgical treatment of the affected joint were included in the study. All patients underwent MRA to confirm the diagnosis. Patients with isolated supraspinatus tendon tear on MRA were included in the study. The patients were evaluated together with the orthopedic surgeon and patients planned for conservative treatment were divided into two groups. The control group of these patients received only physical therapy exercises and medical treatment, while the other group received two doses of PRP treatment with ultrasound guidance. Physical therapy was applied to all patients according to the standard protocol. Magnetic Resonance Arthrography imaging and clinical measurements VAS, CSS and ASES were performed on the patients before and after treatment. Tear volumes and clinical measurements were compared before and after treatment. Results: In our study, a significant decrease in tendon tear volumes was observed in the PRP treatment group compared to the control group (p=0.007). In the clinical evaluation of the patients, a significant improvement was observed in VAS, CSS, ASES scores in both groups. In the evaluation of CSS scores, a better response to treatment was observed in the PRP treatment group compared to the control group (p=0.001). Conclusion: The combination of PRP and physical therapy was shown to be more effective in radiological and clinical improvement than physical therapy alone in the treatment of supraspinatus partial tendon tear.