Timpanoplasti sonrası fonksiyonel başarısızlığın retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of functional failure after tympanoplasty
- Tez No: 931927
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AFŞIN ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: timpanoplasti, işitme, MERI skoru, mastoid havalanması, tympanoplasty, hearing, MERI score, mastoid ventilation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı timpanoplasti sonrası grefti başarılı olmasına rağmen fonksiyonel başarı sağlanamayan hastalarda fonksiyonel başarısızlığın nedenlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Timpanoplasti operasyonu gerçekleştirilmiş olan, postoperatif grefti başarılı olup, fonksiyonel başarı sağlanamayan 113 hasta çalışma grubu olarak, grefti ve işitmesi başarılı olup preoperatif temporal kemik BT'si mevcut olan 69 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. İkinci aşamada ana çalışma ve kontrol grubunun içinden kemikçik zinciri intakt olan ve Tip 1 timpanoplasti yapılmış olan hastalar seçilerek ikinci bir alt çalışma (n=34) ve kontrol grubu (n=37) belirlendi. HBYS kayıtlarından hastalar, demografik değişkenler (yaş, cinsiyet), opere edilen kulak tarafı, preoperatif ve postoperatif odyometri sonuçları, MERI skoru, SAMEO-ATO sınıflandırması, timpanoskleroz varlığı, perforasyon tipi, insizyon tipi, onarımda kullanılan greft materyali ve temporal kemik BT bulguları (orta kulak havalanması, mastoid havalanması, orta kulak + mastoid havalanması) yönünden değerlendirildi. Bulgular: MERI skor dağılımına göre fonksiyonel kontrol grubunda hafif skora sahip hasta oranının daha yüksek olduğu (p3 olması, ileri kemikçik patolojisi varlığı, timpanoskleroz varlığı, timpanik kavite ve mastoid havalanmasının düşük olması fonksiyonel başarıyı olumsuz yönde etkileyen faktörler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the causes of failure in patients in whom successful functional result was not achieved with tympanoplasty, despite successful grafting. Materials and Methods: A total of 113 patients who had undergone tympanoplasty and exhibited successful postoperative grafting but lacked functional success were included as the study group. The control group is consisted of 69 patients with successful grafting and hearing and who had preoperative temporal bone CT. In the second phase, patients with an intact ossicular chain and those who had undergone Type 1 tympanoplasty were selected from the main study and control groups to form a second sub-study group (n=34) and sub-control group (n=37). Patient records were evaluated for demographic variables (age, gender), operated ear side, preoperative and postoperative audiometry results, MERI score, SAMEO-ATO classification, presence of tympanosclerosis, type of perforation, incision type, graft material used, and temporal bone CT findings (tympanic cavity ventilation, mastoid ventilation, tympanic cavity + mastoid ventilation). Results: According to MERI score distribution, the functional control group showed a higher proportion of patients with a mild score (p3, advanced stage of ossicular pathology, presence of tympanosclerosis, decreased tympanic cavity and mastoid ventilation.