Lise öğrencilerinde beden imajı, sosyal görünüş kaygısı ve atılganlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study on the relationship between body image perception, social appearance anxiety and assertiveness level among high school students
  1. Tez No: 931943
  2. Yazar: ERSİN EKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ŞAHBUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal görünüş kaygısı, Beden imajı, Atılganlık, Beden kitle indeksi, Fiziksel aktivite, Social Appearance Anxiety, Body Image, Assertiveness, Body Mass Index, Physical Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinin sosyal görünüş kaygısı, beden imajı ve atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada, sosyal görünüş kaygısının beden imajı üzerinde güçlü ve olumsuz bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Özellikle fazla kilolu ve obez öğrencilerin sosyal görünüş kaygılarının ve beden imajı memnuniyetsizliklerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sınıf seviyesi arttıkça öğrencilerin beden algılarının daha olumlu hale geldiği gözlemlenmiştir. Atılganlık açısından değerlendirildiğinde, kız öğrencilerin erkeklere kıyasla daha yüksek atılganlık puanına sahip olduğu, özellikle“hayır”diyebilme ve duygularını ifade etme becerilerinde daha güçlü oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca, sınıf seviyesi arttıkça öğrencilerin atılganlık düzeylerinin yükseldiği görülmüştür. Ancak, beden kitle indeksi (BKİ)'nin atılganlık üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Fiziksel aktivitenin sosyal görünüş kaygısı ve beden imajı üzerinde doğrudan anlamlı bir yordayıcılığının olmadığı bulunmasına rağmen, fiziksel aktivite yapan öğrencilerin atılganlık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, düzenli fiziksel aktivitenin sosyal becerileri ve özgüveni artırabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, çalışma, ergenlerin beden algısı, sosyal kaygı ve atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkileri ve bireysel farklılıkları ortaya koymuştur. Bu bulgular doğrultusunda, ergenlerin beden algısını olumlu yönde geliştirmeye yönelik farkındalık programları, sosyal kaygıyı azaltan psikososyal destek mekanizmaları ve atılganlık becerilerini güçlendiren sosyal eğitim programlarının artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between social appearance anxiety, body image, and assertiveness levels among high school students. The findings indicated that social appearance anxiety had a strong and negative impact on body image. In particular, overweight and obese students exhibited higher levels of social appearance anxiety and body dissatisfaction. It was also observed that as grade level increased, students developed a more positive perception of their body image. Regarding assertiveness, female students had significantly higher assertiveness scores than male students, particularly in the ability to say no and express emotions. Additionally, assertiveness levels increased with grade level, indicating that older students demonstrated greater social confidence. However, body nass index (BMI) was not found to have a significant effect on assertiveness levels. Although physical activity did not have a direct and significant impact on social appearance anxiety or body image, students who engaged in physical activity exhibited higher assertiveness levels. This suggests that regular physical activity may contribute to improved social skills and self-confidence. In conclusion, this study highlights the complex relationships between adolescents' body image, social anxiety, and assertiveness levels, as well as the individual differences influencing these variables. Based on these findings, it is recommended that awareness programs aimed at fostering a positive body image, psychological support mechanisms to reduce social anxiety, and social education programs to enhance assertiveness skills be implemented for adolescents.