İhmal edilen bedenden bedenden imal edilen bedene: Eskişehir'de ayrışan 'Fitness' 'Alanlarında' beden ve kimlik
From the neglected body to the constructed body: Body and identity in the diverging fitness 'Fields' in Eskişehir
  1. Tez No: 931942
  2. Yazar: KADİR BERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE GÖKALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, Bedensel Sermaye, Fitness, Alan, Mücadele, Habitus, Tüketim, Kimlik, McDonaldlaşma, Body, Bodily Capital, Fitness, Field, Struggle, Habitus, Consumption, Identity, McDonaldization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Bu çalışma, çeşitli dönemlerde farklı değerler atfedilen, kolektif kimliğin bir parçası olan, tekil, tektipleştirilen ve ihmal edildiği öne sürülen bedenin; değer yüklü, bireysel kimliğin bir parçası, çoklu, değişken, mesaj ileten ve imal edilen bedene dönüşümünü tüketim, kimlik, statü, alan, sermaye, habitus kavramlarıyla anlamayı amaçlamaktadır. Eskişehir'de fitness faaliyetine katılan bireylerin toplumsal konumlarını koruma ve/veya iyileştirme süreçleri fenomenolojik yaklaşımla incelemiş; bedensel dönüşüm amacıyla geliştirdikleri stratejileri, deneyimleri, bedenlerine verdikleri değer ve fitness faaliyetini üzerinde mücadele etmeye değer bir alan olarak görüp görmedikleri araştırılmıştır. Bu amaçla fitness salonları akılcılaşmış, akılcılaşmaya direnen ve akılcılaşma sürecinde ilerleyen salonlar olarak 3 kategoride incelenmiştir. Bu kapsamında, Eskişehir kent merkezinde 14 mahallede bu kategorilere uyan 2 fitness salonunda 42 ay boyunca katılımcı gözlem yapılmış; 15 fitness salonunda ise alt sosyo-ekonomik statüye sahip 14, orta sosyo-ekonomik statüye sahip 13 erkek üye ile toplumsal konumlarından bağımsız 2 kadın ve 5 erkek uzmanın yer aldığı toplam 34 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, fitness salonlarının yalnızca fiziksel mekânlar olmalarının ötesinde, toplumsal mücadelelerin yaşandığı alanlar olarak sosyolojik açıdan ayrıştıklarını; salonlara devam eden erkeklerin bedensel sermaye oluşturma ve bunu farklı türde sermayelere dönüştürme stratejilerinde farklılıklar olduğuna işaret etmektedir. Bu çalışma, beden sosyolojisi alanyazınına özgün bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the transformation of the body from being singular, standardized, and considered a neglected part of collective identity to a value-laden, multiple, variable, and message-conveying part of individual identity. It examines this shift through concepts such as consumption, identity, status, field, capital, and habitus. Conducted with a phenomenological approach, the study investigates how individuals participating in fitness activities in Eskişehir maintain and/or improve their social positions. It focuses on their bodily transformation strategies, experiences, the value they assign to their bodies, and whether the perceive fitness as a field of struggle. Fitness centers in this study were categorized into three groups: rationalized, resisting rationalization, and progressing in rationalization. Participant observation was conducted for 42 months in 2 fitness centers fitting these categories in 14 neighborhoods of Eskişehir urban center. Additionally, in-depth interviews were held in 15 fitness centers with 34 participants, including 14 male, gym members from lower socio-economic status and 13 male gym members from middle socio-economic, as well as two female and five male experts regardless of their social positions. Findings indicate that fitness centers are not merely physical spaces but fields of social struggle. Differences in strategies for constructing bodily capital and converting it into other forms of capital were observed among male participants. This study contributes to the sociology of the body by offering a novel perspective.