Ayaktan adjuvan kemoterapi alan geriatrik onkoloji hastalarında kırılganlık ile depresyon ve malnütrisyon tarama testleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 932094
  2. Yazar: ABDULLAH YUSUF İSTANBULLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: adjuvan kemoterapi, geriatrik kanser hastası, G8 tarama testi, depresyon, malnütrisyon, adjuvant chemotherapy, geriatric cancer patient, G8 screening tool, depression, malnutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ayaktan adjuvan kemoterapi uygulanan geriatrik hasta grubunda depresyon ve beslenme sorunlarının erken tanısı ve yönetimi önemlidir. Bu hasta grubunda sık kullanılan G8 tarama testinin depresyon ve malnütrisyon riskini değerlendirmek için uygulanan testlerle ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Poliklinik ve/veya Gündüz Tedavi Ünitesi'nde ayaktan adjuvan kemoterapi alan 144 geriatrik onkoloji hastasında prospektif kesitsel bir anket çalışması yapılmıştır. Kırılganlığın değerlendirmesi için G8, depresyonun değerlendirmesi için K-GDÖ(Kısa Geriatirk Depresyon Ölçeği) ve malnütrisyonun değerlendirmesi için MNA-KF(Malnütrisyon Anketi-Kısa Form) tarama testleri kullanılmıştır. Elde edilen G8 skorları ile K-GDÖ ve MNA-KF skorları karşılaştırılmış, aralarında kırılganlığın malnütrisyon ve depresyon riski ile ilişkisi araştırılmıştır. Hasta özellikleri ve kanser türlerinden bağımsız olarak G8 ve K-GDÖ puanları arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur, kırılganlık arttıkça depresyonun riskinde artış saptanmıştır. G8 ve MNA-KF puanları arasında ise pozitif bir korelasyon vardı, kırılganlık arttıkça malnütrisyon riskinin de arttığını düşündürmektedir. G8 tarama aracının klinik uygulamada kullanılması, malnütrisyon ve depresyon açısından riskli bireylerin erken saptanması için yararlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Early diagnosis and management of depression and nutritional problems are important in the geriatric patient group receiving adjuvant chemotherapy. The aim of this study was to investigate the relationship between the frequently used G8 screening test and the tests applied to assess the risk of depression and malnutrition in this patient group. A prospective cross sectional survey study was conducted in 144 geriatric oncology patients receiving adjuvant chemotherapy in Ankara University Medical Faculty, Department of Medical Oncology. G8 was used for the assessment of frailty, S-GDS (Short Geriatric Depression Scale) for the assessment of depression, and MNQ-SF (Malnutrition Questionnaire-Short Form) screening tests for the assessment of malnutrition. The obtained G8 scores were compared with S-GDS and MNQ-SF scores, and the relationship between frailty and the risk of malnutrition and depression was investigated. A negative correlation was found between G8 and S-GDS scores, independent of patient characteristics and cancer types, and an increase in the risk of depression was detected as frailty increased. There was a positive correlation between G8 and MNQ-SF scores, suggesting that the risk of malnutrition increases as frailty increases. The use of the G8 screening tool in clinical practice has been found to be useful for early detection of individuals at risk for malnutrition and depression.