Kolorektal kanser hastalarında LINC00958/miR-3619-5p/CTNNB1 yolağının değerlendirilmesi
Evaluation of the LINC00958/miR-3619-5p/CTNNB1 pathway in patients with colorectal cancer
  1. Tez No: 932102
  2. Yazar: MOMEN KANJEE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜCE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Onkoloji, Genetics, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: CTNNB1, Gen Ekspresyonu, Kolorektal Kanser, LINC00958, miR‑3619‑5p, Colorectal Cancer, CTNNB1, Gene Expression, LINC00958, miR3619-5p
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş-Amaç: Kolorektal kanserler (KRK'ler), dünyada en yaygın üçüncü kanser türüdür ve kanser ölümlerinin ikinci en yaygın nedenidir. Kodlamayan RNA'ların (ncRNA) kanser gelişimi ve ilerlemesindeki rolünün araştırılması, kanser tedavisinde gelecekteki araştırmalar ve klinik uygulamalar için yol göstericidir. Bu çalışmada, KRK'li hastalardan alınan kanser ve komşu normal doku örnekleri arasında LINC00958/miR-3619-5p/CTNNB1 yolağının ekspresyon seviyesi ve etkileşimleri değerlendirilmiştir. Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız LINC00958/miR-3619- 5p/CTNNB1'in ifadesi ile hastaların klinikopatolojik özellikleri karşılaştıran ilk çalışma olacaktır. Gereç-Yöntem: Genel cerrahi kliniğine KRK tanısı ile başvuran 40 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalardan ameliyat sırasında alınan KRK ve cerrahi sınırı negatif sağlıklı komşu doku örneklerinden total RNA izolasyonu yapılıp kantitatif realtime PCR (qPCR) yöntemi ile hedef genlerin ekspresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: KRK dokularında LINC00958 ve CTNNB1'in ekspresyon seviyelerini anlamlı düzeyde arttığı, miR-3619-5p'nin ise azaldığı tespit edilmiştir. Bu iki genin ekspresyon seviyeleri ile hastaların klinikopatolojik özellikleriyle karşılaştırıldığında cinsiyet ve tümör lokalizasyonu açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, LINC00958/miR-3619-5p/CTNNB1 yolağını hedefleyen terapötik müdahalelerin potansiyelini vurgulamakta ve KRK biyolojisi üzerine yeni bakış açıları sunmaktadır. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, bu yolakların klinik önemini ortaya koymakta ve yeni biyobelirteçler ile hedefe yönelik tedavilerin geliştirilme potansiyelini vurgulamaktadır. Bu çalışma, KRK'de ncRNA'ların artan rolüne katkı sağlamakta ve kişiselleştirilmiş tıp alanındaki uygulamalara ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Colorectal cancers (CRCs) are the third most common cancer type worldwide and the second leading cause of cancer-related deaths. Investigating the role of non-coding RNAs (ncRNAs) in cancer development and progression provides valuable insights for future research and clinical applications in cancer treatment. In this study, we evaluated the expression levels and correlation of the LINC00958/miR-3619- 5p/CTNNB1 pathway between cancerous and adjacent normal tissue samples obtained from CRC patients. To the best of our knowledge, this is the first study to compare the expression of LINC00958/miR-3619-5p/CTNNB1 with the patients' clinicopathological characteristics. Materials-Methods: Forty patients diagnosed with CRC were included in the study. Total RNA was isolated from CRC and adjacent tissues (with negative surgical margins) obtained during surgery. The expression analysis of the target genes was performed using quantitative real-time PCR (qPCR). Results: The expression levels of LINC00958 and CTNNB1 were found to be significantly increased in CRC tissue samples, while miR-3619-5p expression was significantly decreased. When the expression levels of these genes were compared with the clinicopathological characteristics of the patients, significant differences were observed in terms of gender and tumor localization. These findings highlight the therapeutic potential of targeting the LINC00958/miR-3619-5p/CTNNB1 pathway and offer novel insights into CRC biology. Conclusion: The results demonstrate the clinical significance of these pathways and emphasize their potential in the development of new biomarkers and targeted therapies. This study contributes to the growing understanding of the roles of ncRNAs in CRC and sheds light on their applications in personalized medicine.