Basında Türk mutfağında değişim (1928- 1950)
Change in Turkish kitchen in the press (1928- 1950)
- Tez No: 932142
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET SANCAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kitchen, Turkish Cuisine, Kitchen Utensils, Media, Advertisements, News
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada 1928-1950 yıllarında basın yayında çıkan mutfak, mutfak bileşenleri ile mutfak araç gereçlerine ait reklamlar ve haberler üzerinde yaşanan değişim ve dönüşüm incelenmiştir. Zaman süreç içerisinde ortaya çıkan değişimin ve dönüşümün nedenleri ve nasılları tespit edilmeyen çalışılmıştır. 1928 -1950 yıllarını kapsayan İnceleme döneme ait ekonomik, siyasal ve sosyal konular tarih perspektifinde bir araya getirilerek değerlendirilen çalışmada; dönüşüm ve değişimin, tanıtıcısı, taşıyıcısı ve pazarlayıcısı olan reklamlar merkezde olmak üzere yazılı medyada yer alma şekilleri incelenmiştir. Bu dönemde basın yayında, mutfak unsurlarına ait reklamların ne ölçüde olduğu tespit edilmeye çalışılmış, reklamların yayınlanma dönemlerindeki toplumda benimsetilme, toplumu özellikle kadınlarımızı eğitme çalışmaları da konu sınırları içerisinde kabul edilerek araştırılmıştır. Bu amaçla inceleme dönemi içerisinde en sık periyotta, en uzun süre yayınlanan gazete olan Cumhuriyet Gazetesi tam olarak taranmış; kalan basın yayın organlarının bir kısmı tamamen incelenirken, kalanlar bilgi teknolojileri aracılığı kontrol edilmiştir. Bu kapsamda Atatürk Kitaplığı, Beyazıt Kütüphanesi, Kadın Eserleri Kütüphanesindeki orijinali bulunan dergi ve kadın gazeteler kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation and evolution of advertisements and news related to kitchens, kitchen components, and kitchen utensils published in the press between 1928 and 1950. It aims to identify the reasons and methods behind the changes and transformations that emerged over time. By evaluating the economic, political, and social issues of the period from a historical perspective, the study focuses on advertisements as the promoters, carriers, and marketers of change and transformation, analyzing how they were featured in print media. The study seeks to determine the extent of advertisements related to kitchen elements in the press during this period and includes efforts to educate society, particularly women, during the publication periods of these advertisements. For this purpose, the Cumhuriyet Newspaper, which was published most frequently and for the longest duration during the study period, was thoroughly reviewed. Other press publications were examined as comprehensively as possible, with some reviewed through information technologies. In this context, magazines and women's newspapers with originals available in the Atatürk Library, Beyazıt Library, and Women's Works Library were reviewed.