Doğal afetlerin kültürlerarası iletişim aracı olan gastronomiye etkileri: Antakya mutfağı üzerine bir çalışma
The effects of natural disasters on gastronomy as a tool of intercultural communication: The case of Antakya cuisine
  1. Tez No: 932143
  2. Yazar: EVREN KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Afetler, Deprem, Kültür, Kültürlerarası İletişim, Gastronomi, Antakya Mutfağı, Natural Disasters, Earthquake, Culture, Intercultural Communication, Gastronomy, Antakya Cuisine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Antakya mutfağı, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin etkisiyle zenginleşmiş, farklı kültürlerin birleşiminden oluşan eşsiz bir gastronomi mirasına sahiptir. Aynı zamanda, mutfak kültürü Antakya'daki kültürlerarası iletişimin araçlarından biri olarak, farklı inanç ve kültürleri bir araya getiren bir köprü görevi görmüştür. 6 Şubat ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen depremlerden önce Antakya, zengin gastronomisiyle bir çekim merkeziydi. Mutfak kültürü aynı zamanda aile geleneklerinin, festivallerin ve dini törenlerin ayrılmaz bir parçasıydı. Bu çeşitlilik, Antakya'yı kültürlerarası iletişim açısından önemli bir destinasyon haline getiriyordu. Bununla beraber, depremler, Antakya mutfağını derinden etkilemiştir. Şehirdeki tarihi ve turistik yapılar, restoranlar ve pazar yerleri büyük ölçüde zarar görmüştür. Antakya mutfağı, doğal afetlerin yarattığı yıkıma rağmen kültürel dayanıklılığın bir örneği olarak yeniden canlanma potansiyeline sahiptir. Bu kapsamda bu çalışmanın amacı doğal afetler karşısında Antakya mutfağının ve kültürlerarası iletişimin deprem öncesi durumu, şu anki durumu ve gelecekteki öngörülebilir durumunu ortaya koymaktır. Keşfedici bir araştırma olan bu çalışmada 60 kişiyle görüşme yapılmıştır. Görüşmeler için yarı yapılandırılmış görüşme formları hazırlanmış ve görüşmeler yüzyüze yapılmıştır. Görüşme verilerinin analizinde içerik analizi tekniğinden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda doğal afetlerin kültürlerarası iletişim aracı olarak gastronomiye olan olumsuz etkileri ile depremin hayatı durduran etkilerine karşın mutfağın direnç ve dayanıklılığı katılımcıların görüşüyle desteklenmiştir. Ayrıca farklı kültürlere mensup insanlar arasındaki iletişimin doğal afet sonrası etkileri de ortaya konmuş ve bu bulgular doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir. Bu çalışma, Antakya mutfağının yaşadığı dönüşümü ve bu süreçte gastronominin kültürlerarası iletişimde oynadığı rolü inceleyerek, deprem sonrası kültürel mirasın korunması ve gastronomi yoluyla gerek şehrin gerekse de Antakya mutfağının yeniden inşasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Antakya cuisine has a unique gastronomic heritage that has been enriched by the influence of various civilizations throughout history and is a combination of different cultures. At the same time, culinary culture has been one of the tools of intercultural communication in Antakya, serving as a bridge that brings together different beliefs and cultures. Before the earthquakes of 6 February and 20 February 2023, Antakya was a center of attraction with its rich gastronomy. Culinary culture was also an integral part of family traditions, festivals and religious ceremonies. This diversity made Antakya an important destination for intercultural communication. However, earthquakes have deeply affected the cuisine of Antakya. The city's historical and touristic buildings, restaurants and marketplaces were badly damaged. Despite the devastation caused by natural disasters, Antakya cuisine has the potential to revitalize as an example of cultural resilience. In this context, the aim of this study is to reveal the pre-earthquake, current and predictable future state of Antakya cuisine and intercultural communication in the face of natural disasters. In this exploratory study, 60 people were interviewed. Semi-structured interview forms were prepared for the interviews and interviews were conducted face-to-face. Content analysis technique was used to analyze the interview data. As a result of the study, the negative effects of natural disasters on gastronomy as a means of intercultural communication and the resistance and resilience of the kitchen against the life-stopping effects of the earthquake were supported by the opinions of the participants. In addition, the effects of communication between people from different cultures after natural disasters were also revealed and recommendations were developed in line with these findings. By examining the transformation of Antakya cuisine and the role of gastronomy in intercultural communication in this process, this study can contribute to the protection of cultural heritage after the earthquake and the reconstruction of both the city and Antakya cuisine through gastronomy.