Acil servise non-travmatik karın ağrısıyla başvuran doğurganlık çağındaki kadın hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of female patients of childbearing age who applied to the emergency medicine deparment with abdominal pain
  1. Tez No: 932208
  2. Yazar: ENES GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doğurganlık çağı, Kadın, Travma Dışı Karın Ağrısı, Acil Tıp, Fertility age, Woman, Non-Traumatic Abdominal Pain, Emergency Medicine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Amaç: Akut karın ağrısı, tüm yaş ve cinsiyet gruplarında acil servis başvurularının %5-10'unu oluşturmaktadır. Etiyolojik olarak oldukça çeşitli olan bu durum, artan hasta sayısı ile birlikte acil servislerde ölümcül karın ağrılarının erken tanısında önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, doğurganlık çağındaki kadın hastaların travma dışı karın ağrısı ile başvurularındaki tanıların değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Mart-Eylül 2020 tarihleri arasında üçüncü basamak bir hastanenin acil servisine travma dışı karın ağrısı nedeniyle başvuran, 18-50 yaş arası doğurganlık çağındaki kadın hastaların demografik ve klinik bilgileri dahil edilerek prospektif, kesitsel bir çalışma planlandı. Bulgular: Çalışmaya travma dışı karın ağrısı olan 167 kadın hasta dahil edildi. En sık başvuru şikâyeti bulantı-kusma olup (%41,3), şikâyet süresi ortalama 24 saatti. Fizik muayenede en sık karşılaşılan bulgu %74,9 oranında karın hassasiyeti idi. Tanı sürecinde hastaların %95,2'sine kan, idrar ve gaita testleri yapılmış; %61,7'sine ADBG, USG, MR veya BT gibi görüntüleme tetkikleri istenmiş olup en sık tanı %24 oranıyla üriner sistem enfeksiyonu olarak belirlenmiştir. Sonuç: Karın ağrısına neden olan patolojik durumun saptanmasının yanı sıra eşlik eden komorbid durumlar ve geçirilmiş operasyon öyküsü de sorgulanmalıdır. Doğru tanıya ulaşmada önemli bir yeri olan görüntüleme yöntemleri, aynı zamanda acil servis yoğunluğu, hastaneye yatış ve cerrahi tedavi açısından da bir kaçış noktası olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Acute abdominal pain constitutes 5-10% of emergency department admissions in all age and gender groups. This situation, which is etiologically diverse, is important for the early diagnosis of the causes of fatal abdominal pain, which has a risk with the increasing number of patients in the emergency services. The aim of this study is to evaluate the diagnoses in female patients of childbearing age who presented with non-traumatic abdominal pain. Material and Methods: A prospective, cross-sectional study was planned by including demographic and clinical information of female patients of childbearing age, aged 18-50 years, admitted to the tertiary hospital emergency department between March and September 2020 due to non-traumatic abdominal pain. Result: 167 female patients with non-traumatic abdominal pain were included in the study. The most common complaint was nausea-vomiting (41.3%) and the mean duration of the complaint was 24 hours. In the physical examination, abdominal tenderness was the most common in 74.9%. During the diagnosis of the patients, 95.2% of the patients were tested for blood, urine and stool; Imaging tests such as ADBG, USG, MR or CT were requested in 61.7% of them, and the most common urinary system infection was diagnosed with a rate of 24%. Conclusion: In addition to the detection of the pathological condition causing abdominal pain, accompanying comorbid conditions and previous operation history should be questioned. As well as having an important place in reaching the correct diagnosis, imaging studies are also seen as an escape point in terms of emergency room crowds, hospitalization and surgical treatment.