Yerel yemek deneyiminin turist memnuniyeti ve davranışsal niyet üzerinde etkisi: Van örneği
The effect of local food experience on tourist satisfaction and behavioral intention: The Van case
- Tez No: 932233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA GÜRBÜZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULVAHAP ALTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Yerel Yemek, Yerel Yemek Deneyimi, Turist Memnuniyet, Davranışsal Niyet, Van, Gastronomy, Local Food, Local Food Experience, Tourist Satisfaction, Behavioral İntention, Van
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Son yıllarda yerel mutfak kültürlerine ve gastronomi turizmi deneyimlerine ilginin giderek artış göstermesi, turistik bir ürün olarak mutfak kültürlerinin çeşitli yönleriyle incelenmesini beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda tez çalışmasının amacı Van iline gelen yerli turistlerin yerel yemek deneyiminin turist memnuniyeti ve davranışsal niyet üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, nicel araştırma yöntemi ile tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırma verilerini 2024 Ekim-Aralık aylarında Van iline gelen yerli turistlerin anketlere verdikleri cevaplar oluşturmaktadır. Toplam 470 katılımcıdan alınan veriler incelenmiş ve eksik veya hatalı doldurma tespiti yapılarak 406 veri değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma verileri Sosyal Bilimler için istatistik programı olan SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin açımlayıcı faktör analizi sonucunda yerel yemek deneyimi faktörleri yeni deneyim, otantik deneyim ve duygusal deneyim olmak üzere 3 faktör altında ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre korelasyon analizi sonucunda yerel yemek deneyimi faktörleri ile turist memnuniyeti ve davranışsal niyet arasında olumlu ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yerel yemek deneyiminin, turist memnuniyeti ve davranışsal niyet üzerindeki etkisinin belirlemesi için yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda; yerel yemek deneyimi faktörlerinden yeni deneyim ve duygusal deneyim faktörlerinin turist memnuniyetini olumlu yönde etkilerken, otantik deneyim faktörünün turist memnuiyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Yerel yemek deneyimi faktörleri ile davranışsal niyet arasındaki ilişkiye yönelik regresyon analizi sonuçları; yeni deneyim, otantik deneyim ve duygusal deneyimin davranışsal niyeti olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Yine turist memnuniyeti ve davranışsal niyet arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulgulanmıştır. Çalışma yerel yemek deneyiminin her geçen gün artan öneminin memnuniyet ve niyet üzerindeki etkisini göstermektedir. Elde edilen bulgular çerçevesinde gelecekteki çalışmalar için akademisyenlere, planlama ve uygulamalar için işletmecilere ve kamu yöneticilerine çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increasing interest in local culinary cultures and gastronomy tourism experiences has brought about the examination of culinary cultures as a touristic product in various aspects. In this context, the aim of the thesis study is to examine the effect of local food experience of domestic tourists visiting Van province on tourist satisfaction and behavioral intention. The study was conducted using the quantitative research method and the screening model. The research data consists of the responses given to the surveys by domestic tourists visiting Van province in October-December 2024. The data received from a total of 470 participants were examined and 406 data were evaluated by detecting missing or incorrect filling. The research data were analyzed using the SPSS program, which is a statistical program for Social Sciences.The research data were analyzed using SPSS, a statistical program for Social Sciences. As a result of the exploratory factor analysis of the research data, local food experience factors were addressed under 3 factors, namely new experience, authentic experience and emotional experience. According to the research results, as a result of the correlation analysis, it was determined that there was a positive and significant relationship between local food experience factors and tourist satisfaction and behavioral intention. As a result of the multiple linear regression analysis conducted to determine the effect of local food experience on tourist satisfaction and behavioral intention; while the new experience and emotional experience factors among the local food experience factors positively affected tourist satisfaction, it was seen that the authentic experience factor did not have a significant effect on tourist satisfaction. The regression analysis results for the relationship between local food experience factors and behavioral intention revealed that new experience, authentic experience and emotional experience positively affected behavioral intention. Again, it was found that the relationship between tourist satisfaction and behavioral intention was statistically significant. The study shows the effect of the increasing importance of local food experience on satisfaction and intention. Various suggestions have been made to academics for studies on the relationship between the obtained data, to business operators for planning and applications, and to public use.