Endodontik enfeksiyonlarda enflamasyonun incelenmesi ve yeni nesil çözüm yollarının etkisinin değerlendirilmesi
Investigation of inflammation in endodontic infections and evaluation of the effects of novel resolution pathways
  1. Tez No: 932235
  2. Yazar: EZGİ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ILGIN İLGENLİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maresin 1, Endodontic inflammation, Regulatory T cells, Pro-resolving mediators
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Bu tezin amacı, Maresin 1'in endodontik enfeksiyonlara etkisini ve düzenleyici T hücrelerinin endodontik lezyon gelişimindeki ve iyileşmesindeki rollerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, C57BL/6J Foxp3eGFP SMART transjenik fare modelinde gerçekleştirildi. Bu model, düzenleyici T hücrelerinin rolünü anlamak ve izlemek için kullanıldı. Araştırma, kontrollü deneysel bir tasarım ile gerçekleştirildi. Çalışmada, Maresin 1 tedavisi alan gruplar ile kontrol grupları arasında ve difteri toksini uygulanan ve uygulanmayan gruplarda lezyon boyutları ve enflamatuar hücre sayımı ile karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Histolojik analiz, Maresin 1'in enflamatuar hücre sayısını azaltmada etkili olduğunu gösterdi. Ayrıca, düzenleyici T hücrelerinin baskılandığı gruplarda daha küçük ancak daha az iyileşen lezyonların oluştuğu gözlemlendi. Düzenleyici hücrelerinin varlığının daha kontrollü lezyon gelişimine ve iyileşmeye katkıda bulunduğu saptandı. Sonuç: Elde edilen bulgular, Maresin 1'in endodontik enfeksiyonlarda enflamasyonu düzenleyerek doku iyileşmesini teşvik eden etkili bir ajan olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, literatürdeki eksikliği gidermeye yönelik önemli bir katkı sağlamakla birlikte, gelecekteki klinik uygulamalara da ışık tutmaktadır. Araştırma sonuçları, endodontik enfeksiyonlarda yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine yönelik zemin hazırlamaktadır. Anahtar Kelimeler; Maresin 1; Endodontik enfeksiyonlar; Düzenleyici T hücreleri; İltihap Çözücü Moleküller
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of Maresin 1 on endodontic infections and to examine the roles of regulatory T cells in the development and healing of endodontic lesions. Additionally, it aims to lay the groundwork for human studies through animal experiments on the use of Maresin 1 in periapical lesions. Materials and Methods: The study was conducted using the C57BL/6J Foxp3eGFP SMART transgenic mouse model, which is employed to understand and monitor the role of regulatory T cells. The research was designed as a controlled experimental study. Comparisons were made between groups treated with Maresin and control groups, as well as between groups with and without diphtheria toxin application, by analyzing lesion sizes and inflammatory cell counts. Results: Histological analysis revealed that Maresin 1 effectively reduced the number of inflammatory cells. Additionally, in groups where regulatory T cells were suppressed, smaller but less healing lesions were observed. The presence of regulatory T cells was found to contribute to more controlled lesion development and improved healing. Conclusion: The findings indicated that Maresin 1 is an effective agent in regulating inflammation and promoting tissue healing in endodontic infections. These results will have a significant contribution to addressing gaps in the literature and shed light on future clinical applications. The outcomes of this research will provide a foundation for developing new treatment strategies for endodontic infections.