Contemporary mosque architecture in Turkey
Türkiye'de çağdaş camii mimarisi
  1. Tez No: 93231
  2. Yazar: TOLGA IŞIKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş cami mimarisi, Gelenek, Yenilik, Cami imgesi. vı, Contemporary mosque architecture, Tradition, Innovation, Mosque image. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz TÜRKİYE'DE ÇAĞDAŞ CAMÎ MİMARÎSİ Işıkyıldız, Tolga Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan Balamir Aralık 2000, 155 sayfa Bu tez günümüz Türkiye'sinde 'çağdaş' cami tasarımında karşılaşılan sorunları incelemiş ve mimarın bu süreçteki rolünü tanımlamaya çalışmıştır. İlk olarak, cami mimarinde çeşitlilik ve 'sürekli bir değişim' olması gerektiği öne sürülmüştür. Her ne kadar Osmanlı camileri bugün bir tipoloji oluşturmaya çok yatkın görünse de, günün koşullarındaki ve dünya görüşündeki köklü değişiklikler sebebiyle bu klasik şema geliştirilmelidir. Tez, cami kullanıcılarının çağdaş camiyi nasıl görmek istedikleri üzerine bir ankete yer vermekte ve günümüzün önemli camilerinin mesleki yayınlara ve günlük basma yansımalarındaki farklılığa dikkat çekmektedir. Bu çalışmalar aydın kesim ve halk arasında beklentiler ve ifade biçimleri açısından oluşan kopukluğu tanımlamamıza yardımcı olabilir. Türkiye çağdaş cami mimarisinden bazı örnekler, bunların mekansal özelliklere dayanan kriterlerle tartışılmış ve ayrıca 'alt ve üst strüktürlerin bağdaştırılması' klasik teması, Cansever'in'Kubbeyi yere koymamak' sözü ve 'Kübik Strüktür'e dayanan yeni bir sınıflandırma geliştirmiştir.“Bugün neden 'modern' cami tasarlanmıyor ve inşa edilmiyor?”sorusu bu çalışmanın çıkış noktasıydı. Cami yapım ihtiyacı bugün, en zahmetsiz ve ucuz yoldan, belleklerdeki cami imgesinin -ki bu hiç kuşkusuz Osmanlı cami tipoloj isidir- taklit edilmesiyle karşılanmaktadır. Kubbe, minare, mihrab gibi klasik cami elemanlarının bugün için geçerlilikleri ve bugünün camisinin minimum ihtiyaçları tartışılsa bile, kullanıcılar her zaman tanıdık simgeler aramakta ve basit bir kapalı mekandan fazlasını beklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTEMPORARY MOSQUE ARCHITECTURE IN TURKEY Işıkyıldız, Tolga Master-©., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Balamir December 2000, 155 pages This thesis tries to define the problems of 'contemporary' mosque in conditions of today's Turkey and architects' place in this process. It is initially discussed that, there should be variety and 'continuous change' in mosque architecture. Even though the Ottoman mosques may appear today as the most appropriate ones to constitute a typology, this classical scheme should be developed in relation to the radical changes in today's world view. The thesis gives place to a questionnaire asking mosque users' opinion on how they like to see the contemporary mosque and also traces how different the daily press and professional literature present today's important mosques. These works are helpful to determine the rupture between intelligentsia and the community on their expectations and expressions about mosque space. Selected examples of contemporary mosque architecture in Turkey are discussed by the criteria depending on the spatial qualities of these examples, and also a classification depending on the classical 111 Lİnotion 'reconciling upper and lower structures', Cansever's 'Not to put dome on the ground' and 'Cubical structure' is developed. The question of“Why 'modern' mosques are not designed and built today?”was the starting point of this work. Today the need for building mosques is met easily and cheaply by imitating the 'image of mosque' in minds. Although one may discuss the validity of classical mosque components -like dome, minaret etc., and minimum spatial requirements for mosque space today; users seem to always seek familiar symbols and expect more than a simple enclosed space.