Analysis of shopping activity and its spatial organization
Alışveriş aktivitesi ve mekansal organizasyonunun analizi
- Tez No: 93230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş Aktivitesi, Alışverişin Sosyal Rolü, Alışveriş Merkezleri. vı, Shopping Activity, Social Role of Shopping, Shopping Centers IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
oz ALIŞVERİŞ AKTTVITESI VE MEKANSAL ORGANİZASYONUNUN ANALİZİ ince, Dilek Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan GÜNAY Temmuz 2000, 189 sayfa Bu çalışma, alışveriş aktivitesini, fonksiyonalliğinin sonucu olarak sosyal ve kültürel rolüyle tartışıyor ve tarih boyunca alışverişin fiziksel mekanlarına yansımalarını inceliyor. Alışveriş, insanoğlunun tüketme aktivitesinden ortaya çıkar ve bu yüzden şehirdeki alışveriş mekanlarının yapımında önemlidir. Bu tez, alışveriş aktivitesinin sosyal rolünü vurgulayarak, alışveriş aktivitesini inceliyor ve değerlendiriyor ve alışveriş aktivitesininbelirli tarihsel prototipler boyunca nasıl yer aldığını analiz ediyor. Bunu yapmak için alışveriş merkezi ve bugünün alışveriş aktivitesinden başlıyor. Alışveriş merkezi ve tüketme aktivitesinden gelen sosyal rolünü açığa çıkarmak için, daha sonra, tanım, tarihçe, insanlar, ticari aktivite ve fiziksel görünüm parametreleri aracılığıyla alışverişin tarih boyunca biçimlerine bakacaktır. Bu çalışmada alışverişin insanlar arasında iletişim yaratan 1& İOKÛMAICTASYÖK «BMBİbir araç olduğuna inanılmaktadır. Sonunda, prototipler ve alışverişin tarihi, dolayısıyla, iletişimin tarihi, üzerine araştırmadan sonra, alışveriş aktivitesini, mevcut olan geleneksel ve/veya yeni tüketim alanları boyunca formülleştiren belirli modern yaşamlar ve ikilemlere bakacaktır. Durmadan gelişen teknolojiler dahilinde siber alışveriş ve siber alışveriş alanı, sanal sınırlan ve konumsuz alışveriş ortamları ile mevcut alışveriş alanlarını nasıl etkileyecebilceği sorusu ve alışveriş aktivitesinin tahmin edilemeyen geleceğine başka sorular yöneltilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF SHOPPING ACTIVITY AND ITS SPATIAL ORGANIZATION ince, Dilek M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc Prof. Dr. Baykan GÜNAY July 2000, 189 pages This study discusses shopping activity as having a social and a cultural role as an outcome of its functionality and examines its spatial organization. Shopping emerges out of consumption activity of the human being; therefore it is important in the construction of shopping spaces in the city. This thesis, underlining the social role of shopping activity, examines and evaluates the shopping activity and analyzes how it has taken its place during the specific historical prototypes. To do this, it starts with the analysis of the mall and today's shopping activity. To expose mall and its social role coming from its consuming activity, it will then look at the forms of shopping throughout history through the parameters of definition, history, people, commercial activity and physical appearance. It is believed in this study that, shopping is a medium, which creates the communication between people. inFinally, after the research on the prototypes and history of shopping thus history of communication, it will look at certain modern experiences and dilemmas formulating the shopping activity through the existing traditional and/or new consumption spaces. The question of how the cyber shopping and the cyber mall within its restlessly developing technologies would effect the existing shopping activity and its spatial organization with their non-real boundaries and placeless shopping environments, and further questions on the unpredictable future of the shopping activity will be raised.