Yoğun bakımda vertikal veya horizontal cilt insizyonu ile açılan perkütan trakeostomilerde erken dönem komplikasyonların karşılaştırılması
Comparison of early complications in percutaneous tracheostomies performed with vertical or horizontal skin incision in the intensive care unit
- Tez No: 932353
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GAMLI, DOÇ. DR. ŞERMİN EMİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: horizontal, insizyon, komplikasyon, trakeostomi, vertikal, complications, horizontal, incision, tracheostomy, vertical
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)'nde perkütan dilatasyonel trakeostomi (PDT) işleminde hangi insizyon tipinin daha iyi bir seçim olduğuna dair çok az kanıt bulunmaktadır. İnsizyon alanında vertikal seyir gösteren anterior juguler venler nedeniyle vertikal insizyon yapılmasının kanama riskini azaltabileceği; horizontal cilt insizyonun ise vertikal insizyona göre daha iyi iyileşme sağladığı düşünülmektedir. Biz çalışmamızda; Griggs yöntemi ile açılan PDT'de vertikal cilt insizyonu ile horizontal cilt insizyonunu; trakeostominin erken dönem komplikasyonları (kanama, işleme bağlı hava yolu travmaları, kanülün yerinden ayrılması, cilt altı amfizem, pnömotoraks, hemotoraks, stoma enfeksiyonu, kanülün güç yerleştirilmesi, kanülün yanlış yerleşimi, hipoksi, hava yolu kontrolünün kaybı), kan gazı analizi, ventilasyon farklılıkları, toplam işlem süreleri ve hemodinamiye (tansiyon arteriyel, nabız, SpO2) etkileri açısından karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel çalışmamıza 01.09.2023- 01.09.2024 tarihleri arasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon YBÜ'de yatmakta olan, çeşitli nedenlerle entübe edilmiş ve kendi hekimi tarafından yatakbaşı PDT açılması planlanan 18 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Hastalar Grup V (n=37) ve Grup H (n=37) olarak 2 gruba ayrıldı. Çalışmaya alınan hastaların demografik verileri, yoğun bakım ünitesine yatış sebebi, perioperatif antikoagülan/ antiagregan ilaç kullanımı, trakeostomi açılma günü, trakeostomi açılma endikasyonu, koagülasyon parametreleri, kan gazı analizleri, hemodinamik verileri, insizyon sırasında kanama miktarı, dilatasyon durumu, dilatasyon deneme sayısı, trakeostomi kanül yerleştirilmesi kolaylığı, komplikasyon durumu ve açıcının memnuniyeti kayıt edildi ve cilt insizyon şekli (horizontal veya vertikal) bakımından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastalardaki en sık komorbid hastalığın hipertansiyon olduğu görüldü. Hastaların en sık %50,6 oranında serebral patoloji nedeniyle YBÜ'ye yattığı görüldü. PDT'nin hastalara %62,1 oranında daha çok geç dönemde açıldığı görüldü. Grup V'de daha çok havayolunu koruma nedeniyle trakeostomi açıldığı görülürken Grup H'de daha çok uzamış ventilasyon nedeniyle trakeostomi açıldığı görüldü (p=0,036). Çalışmaya alınan hastaların koagülopatisi bulunmadığı görüldü. Grup H'deki antiplatelet kullanımı Grup V'ye göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,036). Grup H'de kanama miktarı Grup V'ye göre anlamlı olarak daha fazla bulundu (p=0,035). Grup V'nin Grup H'ye göre işlem sırasında dilatasyon yapılırken daha kolay dilate edilebildiği görüldü (p=0,003). İntraoperatif komplikasyonlardan pnömotoraksın ise yalnızca Grup H'de olduğu görüldü ancak istatiksel olarak anlamlı görülmedi. Her iki grupta hemodinamik veriler ve kan gazı analizleri açısından fark görülmedi. Sonuç: PDT işlemi açılırken hangi insizyon tipinin daha iyi olduğuna dair çok az çalışma vardır. İnsizyon şekli genellikle operatörün tercihine kalmaktadır. İnsizyon alanında kanama için riskli yapılar olan anterior juguler venlerin vertikal seyir göstermesi nedeniyle vertikal insizyon yapılması kanama riskini azaltabilir ve daha iyi anatomik oryantasyon sağlaması nedeniyle işlem esnasında trakea daha kolay dilate edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: There is limited evidence regarding the optimal type of skin incision for percutaneous dilatational tracheostomy (PDT) in the Intensive Care Unit (ICU). Due to the vertically oriented anterior jugular veins in the incision area, vertical incisions are thought to reduce the risk of bleeding, whereas horizontal skin incisions are considered to promote better wound healing compared to vertical ones. In our study, we aimed to compare vertical and horizontal skin incisions in PDT performed using the Griggs technique in terms of early tracheostomy-related complications (bleeding, procedure-related airway trauma, accidental decannulation, subcutaneous emphysema, pneumothorax, hemothorax, stoma infection, difficult cannula placement, malpositioned cannula, hypoxia, and loss of airway control), blood gas analysis, differences in ventilation, total procedure duration, and hemodynamic parameters (arterial blood pressure, heart rate, SpO₂). Materials and Methods: In this prospective observational study, patients aged 18 years and older who were hospitalized in the Department of Anesthesiology and Intensive Care Unit between September 1, 2023, and September 1, 2024, were included. Eligible participants were those who had been intubated for various reasons and for whom bedside percutaneous dilatational tracheostomy (PDT) was planned by their primary physician. The patients were divided into two groups: Group V (vertical incision, n=37) and Group H (horizontal incision, n=37). For all included patients, the following data were recorded: demographic characteristics, reason for ICU admission, use of perioperative anticoagulant/antiplatelet medications, day of tracheostomy placement, indication for tracheostomy, coagulation parameters, arterial blood gas analyses, hemodynamic parameters, amount of bleeding during incision, status of dilation, number of dilation attempts, ease of tracheostomy cannula insertion, occurrence of complications, and the operator's satisfaction. These parameters were then compared between the two incision types (horizontal vs. vertical). Results: Hypertension was identified as the most common comorbid condition among the patients. The most frequent reason for ICU admission was cerebral pathology, observed in 50.6% of cases. PDT was more commonly performed in the late phase, with a rate of 62.1%. In Group V, tracheostomy was more frequently performed due to the need for airway protection, whereas in Group H, prolonged mechanical ventilation was the more common indication (p=0.036). None of the patients included in the study had coagulopathy. The use of antiplatelet agents was significantly higher in Group H compared to Group V (p=0.036). The amount of bleeding was also significantly greater in Group H than in Group V (p=0.035). Dilation was found to be easier to perform during the procedure in Group V compared to Group H (p=0.003). Among intraoperative complications, pneumothorax occurred only in Group H; however, this difference was not statistically significant. No significant differences were observed between the two groups in terms of hemodynamic parameters or arterial blood gas analyses. Conclusion: There are very few studies on which type of incision is better for PDT. The choice of incision is generally left to the operator's preference. Since the anterior jugular veins run vertically in the incision area, making a vertical incision may reduce the risk of bleeding and provide better anatomical orientation, facilitating tracheal dilation during the procedure.