Güney Kore popüler kültürü/hallyunun Türkiyedeki yansımaları: İlgili akademik ve basılı yayın üzerinden bir metasentez çalışması
Reflections of South Korean popular culture/hallyu in Turkey: A metasynthesis study on related academic and printed publications
- Tez No: 932363
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, Güney Kore, Hallyu, K-pop, K-drama, popular culture, South Korea, Hallyu, K-pop, K-drama
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Küresel ölçekte yaygınlaşan popüler bir kültür formu olan Güney Kore popüler kültürü/Hallyu Kore dizileri (K-drama), Kore filmleri (K-film), Kore pop müziği (K-pop), Kore modası ve mutfağı gibi çeşitli alanlarda dünya çapında olduğu gibi Türkiye'de yaygın bir fenomen haline gelmiştir. Söz konusu fenomenin Türkiye'deki yansımaları üzerine geniş bir literatür de gelişmiştir. Bu araştırmanın temel amacı da söz konusu literatürün verilerinden hareketle Güney Kore popüler kültürünün Türkiye'de yansımalarının panoramik bir değerlendirmesini yapmaktır. Amacımızı gerçekleştirmek üzere ilgili akademik, yazılı basın ve yayınların verileri üzerine metasentez çalışması yapılmış; veriler literatür taraması ile toplanmış, betimsel içerik analizine tabi tutulmuştur. Böylece Güney Kore popüler kültürünün Türkiye'deki kültürel, sosyal, psikolojik, dini-sosyolojik alanlardaki yansımaları bütüncül bir bakış açısı ile ortaya konulmuştur. Yapılan araştırma sonucunda Güney Kore Popüler kültürünün Türkiye'ye K-Dramalar ile girdiği giderek, müzik, moda, turizm, kozmetik gibi sosyoekonomik alanlarda çeşitli etkiler gösterdiği anlaşılmış; ilgili literatürün ise bu çeşitliliği kavrayıcı bir tarzda geliştiği ancak Güney Kore popüler kültürünün Türkiye'deki yansımalarının bütüncül bir portresini ortaya koymak noktasında literatürde bir boşluk olduğu anlaşılmıştır. Literatürdeki bu boşluğu doldurmaya ilişkin bir katkı olmakla önemli araştırma sürecimizde söz konusu etki ve yansımaların eğlenceden, dine uzanan farklı alanlara ilişkin olduğu ancak son tahlilde Güney Kore popüler kültürünün bütünlüklü bir etki yaratan bir popüler kültür formu olarak postmodern gündelik hayatın parçası haline geldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The popular culture form of South Korea, known as Hallyu, which has spread globally, has become a widespread phenomenon in Turkey as well, encompassing various fields such as Korean dramas (K-drama), Korean films (K-film), Korean pop music (K-pop), Korean fashion, and cuisine. A broad body of literature has also developed in Turkey on the reflections of this phenomenon. The main aim of this research is to provide a panoramic evaluation of the reflections of South Korean popular culture in Turkey, based on the data from this literature. To achieve this goal, a metasynthesis study was conducted using data from relevant academic sources, print media, and publications. The data were collected through a literature review and subjected to descriptive content analysis. In this way, the cultural, social, psychological, and religious-sociological reflections of South Korean popular culture in Turkey were revealed from a holistic perspective. The results of the research show that South Korean popular culture entered Turkey primarily through K-dramas and has since displayed various influences in socioeconomic areas such as music, fashion, tourism, and cosmetics. It was also understood that the relevant literature has developed in a way that captures this diversity; however, there is a gap in the literature when it comes to presenting a comprehensive portrait of the reflections of South Korean popular culture in Turkey. In the process of contributing to filling this gap, the research has observed that these impacts and reflections relate to various areas, from entertainment to religion. Ultimately, it has been noted that South Korean popular culture has become a form of popular culture that creates a cohesive impact and has become part of postmodern everyday life.