Spor sektöründe çalışan bireylerin örgütsel iletişim ve iş performanslarının incelenmesi
Examination of organizational communication and job performance of individuals working in the sports sector
- Tez No: 932387
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Performans, Spor, Communication, Performance, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırmanın amacı spor sektöründe çalışan bireylerin örgütsel iletişim ve iş performanslarının incelenmesidir. Araştırmamızda olasılık temelli olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırmanın evrenini spor sektöründe çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda çalışan gönüllülük esasına dayalı olarak araştırmaya katılan 47'si Kadın 57'si erkek olmak üzere toplam 104 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgiye ek olarak katılımcıların örgütsel iletişim düzeylerini belirlemek için Eryılmaz Ballı ve Tulunay Ateş (2021) tarafından geliştirilen Örgütsel İletişim İklimi Ölçeği ve katılımcıların iş performanslarını belirlemek için Çalışan ve Köroğlu (2022) tarafından geliştirilen İş Performansı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken SPSS 25 paket program kullanılmıştır. Araştırmaya dahil olan bireylerin sosyo demografik özellikleri ile ilgili bilgilerine ilişkin dağılımlarını tespit etmek için yüzde ve frekans yöntemi kullanılmıştır. Verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için incelenmiş ve normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak, α = 0.05 anlamlılık düzeyinde iki değişkenli veriler için Mann Whitney U testi, ikiden fazla değişkenler için Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Alt boyutlar arasındaki ilişkiyi ölçmek için Spearman Korelasyon testi uygulanmış ve ölçeklerin güvenilirliklerinin belirlenmesi için ise iç-tutarlılık katsayıları (Cronbach's alpha) üzerinden hesaplanmıştır. Sonuç olarak spor sektöründe çalışan bireylerin örgütsel iletişim düzeyleri ve iş performansları sosyo demografik özelliklere göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the organizational communication and job performance of individuals working in the sports sector. In our research, the purposive sampling method, which is one of the non-probability sampling methods, was used. In this context, the universe of the research consists of individuals working in the sports sector. The sample of the research consists of a total of 104 participants, 47 of whom are female and 57 are male, working in the Ministry of Youth and Sports on a voluntary basis. In addition to personal information, the Organizational Communication Climate Scale developed by Eryılmaz Ballı and Tulunay Ateş (2021) was used to determine the organizational communication levels of the participants and the Job Performance Scale developed by Çalışan and Köroğlu (2022) was used to determine the job performances of the participants as a data collection tool. SPSS 25 package program was used to evaluate the data. Percentage and frequency methods were used to determine the distributions of the information about the socio-demographic characteristics of the individuals included in the research. The skewness and kurtosis values of the data were examined to determine whether they showed a normal distribution and it was determined that they did not show a normal distribution. Accordingly, the Mann Whitney U test was applied for bivariate data at a significance level of α = 0.05, and the Kruskal Wallis test was applied for more than two variables. The Spearman Correlation test was applied to measure the relationship between the sub-dimensions, and the internal consistency coefficients (Cronbach's alpha) were calculated to determine the reliability of the scales. As a result, the organizational communication levels and job performances of individuals working in the sports sector differ according to socio-demographic characteristics.